Friends will be friends...

Idag är det Fredag! Och “Litterära Hörnan”!!!

Dagens bok är skriven av radio- och TV-profilen etc Knut Ståhlberg och heter ”Två kära ovänner   -   Churchill och De Gaulle”.

Boken handlar om det märkliga förhållandet mellan Churchill och De Gaulle under andra världskriget. Det var ju två oerhört starka personligheter i den högre maktsfären, men de ”fann” och respekterade varandra, samtidigt som de var oerhört drivande av just ”sina” frågor i det svåra politiska läge världen befann sig.

Det var kul med en bok där författaren är en känd reporter, inte minst från radio, så jag tyckte emellanåt att jag ”hörde” hans röst när jag läste boken. Ståhlberg har ett lite omständligt ordval emellanåt, kanske beroende på att han vill uppnå full korrekthet i sitt berättande, och boken ställer en del krav på läsaren. Boken är dock mycket intressant och läsvärd och det märks att Ståhlberg har mycket att berätta i ett ämne, som han älskar och är väl insatt i. Han har ju dessutom redan tidigare skrivit en bok om De Gaulle   -  även den finns säkert att låna på ditt bibliotek.

Ett engelskt band, som startar sin låt med pampig fransk musik, dvs inledningen till Marseljäsen, och dessutom i direktsändning från inspelningsstudion   -   vad mer kan man begära?!!!  Den första  världsomspännande direktsändningen (via satellit) i TV skedde den 25 juni 1967 och Englands bidrag var The Beatles, som höll på att spela in en ny singel, ”All you need is love”!  http://www.youtube.com/watch?v=r4p8qxGbpOk   .  I ”kören” vid detta tillfälle hittar man bl a Mick Jagger, Brian Jones, Eric Clapton, Marianne Faithfull, Keith Moon och Graham Nash   -   hyfsat doa-gäng, eller hur? Låten, med sitt budskap om ”Love”, kom mitt i Vietnam-krigets mest omfattande och förödande tid och stod för mångas önskan om ”Peace and Love”.

Sveriges bidrag till ”Our World”-programmet var något om natur och forsar från Jämtland, vill jag minnas, men minnet kan svikta   -   Vad minns du av detta TV-program?

Go’ freda’!!!

Haj å Goodbaj!


Kommentarer

Kommentera inlägget här:

Namn:
Kom ihåg mig?

E-postadress: (publiceras ej)

URL/Bloggadress:

Kommentar:

Trackback
RSS 2.0