Eat to the beat - del 2!

Tack Sara på Scan för ditt inlägg om svensk köttproduktion (se http://publishme.se/3007778/entries/163666679/comments/ ). Intressant och lite skrämmande, att ca hälften av det nötkött vi konsumerar och 1/3 av grisköttet, är importerat! Lammköttet är till 2/3 importerat och allt detta till vårt land, som har både åkrar, ängar och eget lantbruk, som skulle kunnat producera allt detta själv. Men numera är kanske så mycket nerlagt och bebyggt, så det inte skulle fungera längre…?

Jag förstår att Scan verkar för svensk mat, men det känns lite tunt när man pekar på en stark svensk valuta, som huvudorsak till den stora importen av kött. Eftersom en del av djurfodret är importerat, så borde det i så fall skapas ett överskott i ”den hörnan”, liksom för maskin- och redskapsimporten. Däremot har jag lättare att inse, att om t ex Axfood vill producera sina EMV-varor i t ex Holland, så blir det utan svensk köttråvara. Och eftersom vi kunder/konsumenter köper mer och mer av EMV-utbudet, där varje livsmedelskedja har sina egna varumärken, så är detta ju ett svårbearbetat område. Är Scan också inblandad i denna produktion, tro?

Har matproduktionen olika spelregler i olika länder?  Som därmed försvårar en konkurrens på lika villkor? Jag tycker kanske inte att Scan ger svar på dessa frågor, men man avstår kanske av olika skäl.

Visst har vi konsumenter en sorts makt i de val vi gör vid inköpstillfället, men samtidigt kan man inte bortse från att valet oftast görs i en kombination mellan hjärta och plånbok… Tycker man att prisskillnaden är för stor, så blir det säkert plånboken som bestämmer, oavsett vad vi tycker om ”långa transporter”, djurvälfärd etc.

Och vad passar väl bättre här än Harry Belafonte med ”Mat-hilda”? I en riktigt gungig live-inspelning med både pukor och humor! Belafonte är sedan 9 år pensionär efter en mer än 50 år lång karriär inom musik och film. Vem minns inte hans ”Day-O”? Han fyllde f ö nyss 85 år. http://www.youtube.com/watch?v=b36dcPi_KqA   God spisning!

Haj å Goodbaj!


Kommentarer

Kommentera inlägget här:

Namn:
Kom ihåg mig?

E-postadress: (publiceras ej)

URL/Bloggadress:

Kommentar:

Trackback
RSS 2.0