Party for everybody...

Idag är det Fredag! Och “Litterära Hörnan”!!!

Så där mitt i Babusjkornas lallande i Eurovision Song Contest om party, så ska jag slå ett slag för en bok om Sovjetunionens förfall och fall…  Kanske inte så aktuellt med tanke på att boken kom för snart 20 år sedan, men vad har hänt på dessa år?

Den polske författaren, Ryszard Kapuscinski, (1932-2007) var en hyllad utrikeskorrespondent, som jobbade i Afrika, Latinamerika och Sovjetunionen. 1993 kom han med boken Imperiet, som handlade om hans resor i Sovjetimperiet mellan 1967 och 1989, ja faktiskt med en liten tur 1992-3 också. Under dessa 25 år hinner imperiet braka samman och göra såväl ekonomisk som moralisk bankrutt på alla nivåer   -   ett gigantiskt sönderfall ur både mänsklig och miljömässig synvinkel. Dessutom, hur ska man kunna nå en demokrati med våra västerländska mått mätt, när man nästan aldrig någonsin i landets historia ”övat” på det?

Boken är emellanåt jobbig med alla uppräkningar och återkopplingar till Lenin och bolsjevikerna, till Stalin och massmorden, till första och andra världskriget, till deportationerna och lägren i Sibirien, men samtidigt vill författaren förklara varför det ser ut som det gör under hans resor i Sovjetunionen. Vetskap om historien är alltid viktig för att förstå varför det ser ut som det gör i dagens samhälle.

Och visst blir man upprörd när man åter påminns om den bristande respekt för folket de ryska ledarna under långa perioder visade upp. Regimen skickade själv förmodligen fler av sina medborgare i döden än vad man förlorade i de båda krigen…  och det handlar om miljontals människor! Förskräckligt!

Därutöver alla misslyckade experiment med miljön, som t ex att man nästan lyckats ”ta livet av” jordens då (1960) fjärde största insjö, Aralsjön. Redan år 1918 bestämde Lenin och bolsjevikregeringen att Aralsjöns båda tillflöden Syr-Darja och Amu-Darja skulle användas till konstbevattning för odling av bl a bomull, med resultat att sjön förlorade kampen mot öken etc. Helårsarbetena med fiske etc försvann, medan arbetet med t ex bomull bara var säsongsbetonat och därmed skapades arbetslöshet, fattigdom och avflyttning. Samtidigt blev sjön skadad av diverse utsläpp från t ex konstgödning och industri   -   därtill har minskade vattenmängder gjort att salthalten har stigit kraftigt och det har i sin tur gjort att i princip bara en fiskart överlevt. Den fiskarten, en karp, är dessutom ingen bra matfisk.

Det är svårt att inte bli engagerad (och upprörd) när man läser boken och på så vis är den krävande, men den är läsvärd   -   och ger god bakgrund till varför sovjetimperiet fortfarande har drag av diktatur och ett flertal pågående krig inom sina forna gränser. Och så vi har ju Eurovision Song Contest i år i Baku, Azerbajdzjan, en f d republik i Sovjetunionen vid västra sidan av Kaspiska havet…   Wikipedia skriver att ”…landets politiska situation är mycket instabil.”!

Jag kommer i anslutning till detta omdelbart att tänka på min namnes i Sex Pistols efternamn, Rotten, men vi sparar deras musik till en annan dag och tar den här i stället  http://www.youtube.com/watch?v=KrMDrMHWTfk   med Ivan Rebroff, men jag tror de flesta av oss ser en liten blyg 18-årig sångerska framföra den här på en singel med nr Apple 2 från 1968. Skivan producerades av en viss Paul McCartney och sångerskan hette Mary Hopkin. Låten hette då ”Those were the days”, men hon sjöng in den på franska, tyska, spanska och italienska också, men den har sitt ursprung i en rysk sång från tidigt 1900-tal.

Go’ freda’!!!

Haj å Goodbaj!


Kommentarer

Kommentera inlägget här:

Namn:
Kom ihåg mig?

E-postadress: (publiceras ej)

URL/Bloggadress:

Kommentar:

Trackback
RSS 2.0