Hey, you, get off of my cloud…

Idag är det inte Fredag! Men väl dags för “Litterära Hörnan”!!!

 

Sitter här och skriver till tonerna av rubrikens Stones-låt. De har startat sin 50-årsturné och hade bl a bjudit in ”tidigare anställda”, såsom Bill Wyman (nyss fyllds 76…) och Mick Taylor. Rolling Stones är ett givet gäng i dagens bok: ”Rock’n’roll * Den definitiva superguiden för dig som redan vet allt”. John Harris heter författaren och boken kom för drygt ett år sedan och är en sanslös sammanställning av massor, verkligen massor, av ”meaningless knowledge” (meningslöst/onödigt vetande), som är så kul att veta för oss ”musiknördar”.

 

Jag blev alldeles tagen av all informationen i boken.

Intressant?   -   Ja.

Skvallrigt?   -   Nja.

Nödvändigt?   -   JNjae.

Givetvis uppskattade jag att få veta det allra mesta av det som står att läsa i boken   -   allt ifrån Keith Moons (i The Who) trumuppsättning till hur de olika aktiviteterna var placerade i huset på 3 Savile Row, London W1, dvs Apples, skapat av The Beatles, högkvarter.

 

Verkligen intressant läsning   -   men antagligen bara för dem som brinner för att få veta mer om detaljerna, inte de stora dragen, i musikens och musikernas värld!

 

När vi nu är inne på ”smärre” överdrifter, så kan vi väl börja med nuvarande ”världsmästarinnan” i klädbyten under en show:  Stefani Joanne Angelina Germanotta, dvs Lady Gaga och hennes ”Bad romance” från 2009  http://www.youtube.com/watch?v=qrO4YZeyl0I  .

 

En lite mer ”udda typ” var Screamin’ Jay Hawkins, som hade sin riktigt stora hit, ”I put a spell on you”, redan 1956. Här är en TV-inpelning från gissningsvis något år senare. http://www.youtube.com/watch?v=7kGPhpvqtOc . Ljudet är inte det allra bästa, men vilken energi Hawkins lägger ner! Låten är hans egen och har blivit en storsäljare även med andra artister och grupper genom åren, bl a Credence Clearwater Revival.

 

Alan Price Set lät så här 1966 i den här låten, som sålde mycket bra http://www.youtube.com/watch?v=WQ4ZGGt-1rs  . Och då noterar den 60-talsintresserade lyssnaren förmodligen, att här har vi mannen som skrev arrangemanget till den version av ”House of the rising sun”, som The Animals hade en hit med 1964…

 

Go’ jätte-sen-freda’!!!

 

Haj å Goodbaj!


Kommentarer

Kommentera inlägget här:

Namn:
Kom ihåg mig?

E-postadress: (publiceras ej)

URL/Bloggadress:

Kommentar:

Trackback
RSS 2.0