You're so young and...

Nu är det äntligen fredag igen! Och dags för “Litterära Hörnan”!!!

 

Neil Young, legendarisk musiker, vecklar ut sina tankar och idéer i denna drygt 400 sidor tjocka bok, med titeln ”Fredförklaring” (2012). Han berättar i små korta kapitel om sitt liv som musiker, men vi får även ta del av hans intresse för stora bilar och hans jobb i att få dessa att gå på andra drivmedel än bensin. Han försöker leva ett energisnålt liv och därmed värna om natur och miljö.

 

Med samma energi har han engagerat sig i ett nytt ljudsystem, där kärnan ligger i att sprida ett ljudsystem, som är betydligt omfångsrikare än mp3:or etc. Han menar att stora delar av artistens och producentens musikprodukt försvinner i komprimeringen till de vanliga filformaten   -   han ger även CD:n en ”släng av sleven”.

 

Neil Young, kanadensare och son till en känd författare och sportkommentator, berättar också om sin familj med en dotter, som f ö är i musikbranschen, och två handikappade söner. Young är en engagerad pappa, men inte enbart i familjen   -   känns som att han har ”många bollar i luften” utan att alltid hinna hantera dem alla.

 

Jag blir inte riktigt klok på tanken med bokens titel   -   är det den ”gamle” mannens Fredsförklaring med sin omvärld eller är detta snarare en sorts TillFredsförklaring till det liv han lever? Det har jag inte klurat ut!  

 

Boken är intressant och lättläst med merendels små korta kapitel, som visserligen skuttar runt hej i vilt i tid och rum, men griper tag i en och, givetvis, bjuder på väldigt mycket musikhistoria från t ex Buffalo Springfield, Crazy Horse, CSN&Y m fl. Boken finns säkert på ditt bibliotek!

 

Buffalo Springfield fanns bara i 2 år och 3 album, men det blev ett antal hits i alla fall. Här framför de ”For what it’s worth”, skriven av Stephen Stills, och ”Mr Soul”, som skrevs av Neil Young, i ett TV-program från 1967.

Crosby, Stills, Nash & Young startade 1968, men Young kom inte med förrän året efter. Bandet varade bara något år innan allas soloprojekt tog över, men de har återförenats ett otal gången under årens lopp. Och det händer än idag. 1970 skrev Neil Young ”Ohio” som en reaktion på skjutningarna på Kent State University då Nationalgardet sköt mot studenter, som protesterade mot USA:s invasion i Kambodja. 4 studenter dödades och 9 skadades, varav en blev förlamad.

 

Go’ freda’!!!

 

Haj å Goodbaj!


Kommentarer

Kommentera inlägget här:

Namn:
Kom ihåg mig?

E-postadress: (publiceras ej)

URL/Bloggadress:

Kommentar:

Trackback
RSS 2.0