Bus stop, bus goes...

Nu var det ju en fredag! Och det var dags för utflykt!!!

 

Här följer "The story of the Julmarknadsresa":
Vi skulle på bussresa till Schloss Teschow och julmarknad i Schwerin, en bit söder om Rostock, över helgen (6-8 dec).

 

Vi kom iväg vid 06.20 till Hyllie. Den på vägen utanför Ystad liggande lastbilen var flyttad. Stormen hade väl lämnat orkanstyrka, men var fortfarande ganska kraftig. Ca 45 min försenade (8.30) åkte vi ifrån Malmö. En av medpassagerarna blåste f ö omkull i väntan på bussen vid Hyllie.

 

Öresundsbron blev öppnad strax innan vi skulle över, men det var inte Farö-broarna på vägen mellan Själland och Falster. Så det blev till en omväg till de gamla broarna, men eftersom den ena bron, den långa, är så smal, så fick alla bussar, lastbilar etc mötas i krypfart. Detta gav väldigt långa köer. Det blåste fortfarande ganska kraftigt, så bussens evakueringslucka på taket lossnade och det började blåsa in...
Samtidigt får vi veta att alla färjor till Tyskland är inställda pga stormen.


Resan från Malmö till Rödby hade tagit uppåt 5 tim mot normalt 2 tim... När vi kom dit var kön drygt 1,5 km på motorvägens båda filer och därtill kom kön vid färjeläget, men på ngt märkligt vis kom fram dit i alla fall. För att vänta vidare.


Beslutsrundorna var rejäla - färjorna går, eller så går de inte - beskeden varierade, men guiden Marianne och chauffören Gert gjorde stora insatser för att jaga info. TIll slut blev det klart, efter att en färja gett sig iväg till Puttgarden, men inte kunnat lägga till för att vattenståndet var för lågt och fick vända tillbaka till Rödby. Undrar hur kul den resan var? I detta oroliga vatten? Färjorna ställdes in! På obestämd tid! Resebolaget tog beslutet att ge upp och vända om hemåt.


Vi bröt oss ut ur kön för att få tillfälla att köpa mat - vi hade inte ätit på hela dagen, förutom en mazarin. Och nu var klockan kanske 19.00... Bussen bröt sig ur kön. Nu skulle vi ha mat! Vi körde in en vända i Rödby, men där fanns ingen möjlighet för drygt 40 bussresenärer att få mat, så vi gav oss iväg till Lalandia. Som visade sig ha helt stängt! På vägen från Rödby noterade vi att kön ner mot färjorna hade växt ytterligare. Nu var den säkert uppåt 1 mil i dubbla filer! En blandning av lastbilar, bussar och personbilar så långt ögat kunde nå. Och ingenstans kan man ta sig ur den, komma över på norrgående körbana och köra därifrån. Snacka om att vara fångad!
Vi körde dock norrut och det fick bli Svansögrillen vid Saxkjöbing! Total kaos! Tog säkert en bit över en timme att fixa maten till oss, som vi åt i bussen! Trots att vi förvarnade dem via en av busspassagerarna!


Så bar det då iväg mot Sverige. Snöade emellanåt, och det blåste ganska rejält fortfarande. Och så möttes vi av blåljusen igen! Faröbroarna var fortfarande avstängda och det blev till att leta rätt på de gamla broarna igen. Men vi kämpade vidare och vid Köge möttes vi av blåljusen igen, men nu var det en olycka vid en av avfarterna, som dock inte berörde vår framfart. Men bussens evakueringslucka lossnade igen med en smäll. Ingen skadades av nertrillad innertaksdel! Chauffören lyckades reparera igen. Fortfarande rejäl blåst!


Vi började närma oss Köpenhamn, men då stannade bussens motor! Ute på motorvägen vid Ferring-kontoret så slocknade motorn och den gick inte att starta igen. Klockan var då ca 22.45. Lång dags bussfärd mot natt! Så där satt vi ute i en "död" buss, det snöade runt om och trafiken körde på runt omkring. Chauffören försökte fixa, men bussen var fortfarande inte pigg på att starta.


Framåt 00.30-tiden kom en annan återvändande julmarknadsbuss och hämtade oss! Öresundsbron var fortfarande öppen, färjorna Helsingborg-Helsingör var stängda! Just som vi passerade brons betalstation och tull kom en blixt och knall mitt i snöandet! Det åskade!
Till slut kom vi fram till Hyllie och vi kunde ta vårt "pick & pack" och gå till bilen för att köra hem. Vid Svedala var det dags för blåljusen igen. En bil hade halkat/brakat in i mitträcket och räddningen pågick.


Vi var hemma i Ystad igen strax efter 02.00 efter en lång och märklig dag. All heder åt guide och chaufför! Det var faktiskt ganska god stämning ombord på bussen hela tiden, möjligen med undantag för slutet på eftermiddagen, när matbristen gjorde sig rejält påmind. Guiden konstaterade att, trots över 40 års vana, hade hon aldrig varit med om något liknande den här resan. Inte ens i närheten av en så'n "motvalls-utflykt".


Men nu är vi hemma - vi tänker inte ens åka stadsbuss på någon dag eller så!

 

Kan inte påstå, att jag mäktar spana in någon djupsinnig musikkoppling till detta utan nöjer mig med låten i dagens titel: ”Bus stop”   -   en hitsingel med Hollies från 1966. Låten skrevs av Graham Gouldman, som även skrev ”For your love” till Yardbirds och en del andra hitmelodier. Goldman var f ö med och startade 10cc   -   ett annat framgångsrikt engelskt band.

 

 

Snart e' de' freda’!!!

 

Haj å Goodbaj!


Kommentarer

Kommentera inlägget här:

Namn:
Kom ihåg mig?

E-postadress: (publiceras ej)

URL/Bloggadress:

Kommentar:

Trackback
RSS 2.0