I will fight, for the right...

Nu är det fredag igen! Årets sista!! Och dags för “Litterära Hörnan”!!!

 

Damien Echols blev tillsammans med 2 av sina tonåriga kamrater anklagad för att ha dödat 3 åttaåriga pojkar i Arkansas 1993. De blev fällda och för 2 av dem blev straffet livstidsfängelse plus 40 år (!), medan Echols dömdes till döden.

 

Polisutredningen var ett stort hafsverk och alldeles undermålig. Domstolen ville dock ha detta ”bestialiska mord” utrett och dömt så snabbt som möjligt och blundade för bristerna i utredningen och tonåringarna fälldes, trots sitt nekande.

 

Echols placerades i dödscell och väntade år in och år ut straffverkställandet, tills fallet började uppmärksammas bl a i ett TV-program. Efterhand började fler och fler (bl a Johnny Depp och Peter Jackson) engagera sig i det hela, pengar samlades in och nya advokater tog sig an det hela.

 

Den 18 augusti 2011, drygt 18 år efter gripandet, släpptes de alla 3 ur fängelset, men de blev aldrig rentvådda   -   det klarade inte det amerikanska rättssystemet   -   utan frigavs efter ett ”erkännande” utan att erkänna, eller hur man ska uttrycka det. Mycket märkligt!

 

Boken är en mycket intressant beskrivning i konsten att överleva ”med huvudet i behåll” och hoppas på att någon sorts rättvisa till slut skulle segra. Det amerikanska rättssystemet får sig en rejäl törn i boken, men huvudproblemet i det här fallet var utan tvekan den usla polisutredningen. Den innehåller väldigt många felaktigheter och brister och det är svårt att inte bli upprörd när man läser boken. Ur den synvinkeln är det en ”jobbig” bok att läsa   -   men det får man stå ut med!

 

Det finns mycket musik om frihet och kampen för den, inte minst om nyss avlidne Nelson Mandela. Ett exempel är ”Sing our own song” av och med UB40 från 1986 och som nådde plats 5 på Englandslistan. Visste du, förresten, att bandets namn togs från arbetsförmedlingens blankett för arbetslösa, dvs ”Unemployment Benefit, form 40!

Bruce Springsteen är en rättviseengagerad man och får här chansen att framföra ”Tougher than the rest” från Tunnel of love-albumet, som kom 1987.

 

 

Go’ freda’!!!  Och Gott Nytt År!

 

Haj å Goodbaj!


Kommentarer

Kommentera inlägget här:

Namn:
Kom ihåg mig?

E-postadress: (publiceras ej)

URL/Bloggadress:

Kommentar:

Trackback
RSS 2.0