Så kom ihåg mej...

Nu är det fredag igen! Nä, det är det inte! Det är en annan dag! Nä, det är det ju inte heller, det var ju torsdags det var en Annandag! Men det är dags för “Litterära Hörnan” i alla fall!!!

 

Gunnar Wesslén, journalist och författare, och bästa vän med Björn Afzelius (död 1999) har skrivit en bok om honom efter att ha sammanställt egna minnen med en rad intervjuer med människor kring Afzelius. Ju mer han fick veta, desto mindre tycktes han ha känt sin vän… Boken ”Björn Afzelius * En god man (och bara en människa)” kom i november 2013.

 

Det dök ständigt upp nya vinklar av Björns liv   -   inte minst alla kvinnorna. Och, som Wesslén skriver, verkar det bara ha varit Bill Wyman i Rolling Stones som hunnit med fler! Charmen var tydligen stor och det blev till några längre förhållanden, men alla, utom det sista, brakade samman. Björn fick 2 döttrar, Rebecca och Isabelle, som dock har olika mammor.

 

Men kvinnorna i alla ära, bokens artist- och musikbeskrivning är väldigt intressant och omfattande. Allt från starten av olika band, inkl ett gäng där Sven Melander (!) ingick, till mötet med Mikael Wiehe och resultaten därav. Björn lär ha uttryckt sin musikaliska utveckling med att ”Elvis Presley fick mej att börja sjunga, The Beatles att spela gitarr, Bob Dylan att bry mej om lyriken i rockmusiken och Mikael Wiehe att skriva egna sånger." Ingen dålig insikt om sin musikaliska ”ryggsäck”, som säkert samtidigt blev till en god drivkraft.

 

Detta är en bra bok! Den känns inte tjafsig eller skvallrig, utan ger mig kunskaper om Afzelius och hans musikaliska och generöst engagerade insamlingsgärning, samtidigt som jag får veta mer om den svenska musikrörelsen med skivbolag etc. Smolket i glädjebägaren är att jag saknar info om den 9-spårs-CD, som medföljer boken. Man hänvisas till en sida på internet, men jag lyckades inte hitta mer än att materialet är tidigare outgivet och så kan jag lyssna mig fram till att några av spåren kommer från en konsert i Århus i Danmark. Läsvärd, ja t o m en köpvärd bok!

 

Afzelius (och Wiehe) hade stora framgångar även i Danmark och Norge och Åge Aleksandersen var en av Björns nära vänner, som han dessutom gjorde spelningar tillsammans med. Här framförs ”Rosalita”, skriven av Åge, live.

Ett av Björns album hette ”Danska nätter” och ett annat ”Nidaros live”, Nidaros är ju gamla namnet på Trondheim, så visst var han ”skandinavisk” i sin gärning. Hans översättning och inspelning av Anne Linnets ”Tusind stykker” var en stor framgång, så varför inte lyssna på den live från Hovdala slott 1989:

 

 

Go’ freda’!!!   Och GOTT Nytt ÅR!!!

 

Haj å Goodbaj!


Kommentarer

Kommentera inlägget här:

Namn:
Kom ihåg mig?

E-postadress: (publiceras ej)

URL/Bloggadress:

Kommentar:

Trackback
RSS 2.0