You’re lookin’ swell, Dolly...

 

Idag är det fredag! Och dags för “Litterära Hörnan”!!!

 

Jag har läst en 6-7 år gammal bok om Dolly Parton   -   det var en pocketbok, hur man nu lyckats få henne i ett sådant format…  men hon är ju inte så lång…  Författare är Stephen Miller och bokens titel: ”Dolly Parton  -  En smart blondin”. Boken är skriven utan att ha fått en enda större intervju med henne   -   nja, det låter ju inte så där alldeles förtroendegivande. För ett tag sedan läste jag en bok om Zlatan med samma grund att stå på, dvs andras intervjuer. Tycker dock att Miller lyckats bättre, t o m ganska bra.

 

Boken följer Dollys liv och leverne från barndomen tills det ganska snart blir ”Firma Dolly Parton”. Tyvärr verkar vara på det sättet, att hon inte släpper en ”dj-el” in på livet! Hon håller en enastående integritet och om hon släpper enstaka ”hemligheter”, så sker det helt på hennes villkor och med enda målet, att hålla intresset för henne på topp. Hon är gift sedan många år med Carl Dean, men det finns knappt några officiella bilder på honom eller båda två tillsammans. Han följer inte med på några kändisevenemang, utan lever sitt liv, men ändå tillsammans med Dolly på något sätt.

 

Dolly är det fjärde av familjen Partons 12 barn, pappan lär haft några ”på byn” därutöver, och det var fattigt och eländigt med bekymmer att få mat på bordet. Den viljestarka Dolly bestämde sig dock tidigt för att ägna sitt liv åt musiken och på diverse vägar, så blev det så. Hon började tidigt skriva sina egna sånger och lär ha plitat ihop över 3.000! Ett strå vassare än Thore Skogman med sina drygt 1.200…

 

”Firma Dolly Parton” har skapats via musiken, filmer (t ex ”9 to 5”) etc och innefattar förlagsverksamhet, nöjesfältet Dollywood m m och sysselsätter en hel mängd människor. Hon verkar vara en driven affärskvinna, som håller hårt i sin image med peruk, massor av smink och den väl tilltagna bysten   -   snacka om ”varumärke”!

 

Boken är, inte minst tack vare sina ganska små kapitel, förvånansvärt lättläst, men visst kan det tendera bli lite uppräkning av det hela emellanåt. Tycker dock att det var intressant med inblicken i den amerikanska musikvärlden, då främst countryn. Det är ju, som även Janne Schaffer beskrev, väldig skillnad på amerikansk och europeisk ”musikindustri”.

 

I drygt 4 min ser vi här trailern till filmen ”Hello, Dolly!” baserad på musikalen med samma namn. I huvudrollerna ser vi Barbra Streisand och Walter Matthau och filmen, från 1969, regisserades av ingen mindre än Gene Kelly!

 

 

Det är väl bäst att låta Dolly själv komma till tals också…  Här med en av hennes egna favoritsånger. Hon berättar om sitt liv i fattigdom men tack vare sin händiga familj hade hon fått ihop en ny jacka, dock med tyger i lite olika färger…  Låten, som hon framför live i västtysk TV i slutet av 70-talet, heter ”Coat of many colors”.


 

 

Go’ freda’!!!

 

Haj å Goodbaj!

 

Kommentarer

Kommentera inlägget här:

Namn:
Kom ihåg mig?

E-postadress: (publiceras ej)

URL/Bloggadress:

Kommentar:

Trackback
RSS 2.0