Ingen kommer undan politiken...

Idag är det fredag! Och dags för “Litterära Hörnan”!!!

 

De senaste veckorna har man kunnat se på intressanta TV-program om Olof Palme, Jan Stenbeck och Adolf Hitler. Intressanta serier alla tre, var och en på sitt sätt, om 3 personer som nästan bara har ordet ”påverkan”, som gemensam nämnare, förutom att 2 av dem blev 59 år gamla och den tredje blev 56.

 

Även jag blev påverkad, så jag läste Göran Greiders bok från 2011  -  ”Ingen kommer undan Olof Palme”. Titeln är en ”ordlek” på Ola Magnells svenska översättning av låten "Complainte pour Ste. Catherine" (av Philippe Tatartcheff och Anna McGarrigle).

 

Som boktiteln säger, så handlar boken om Olof Palme. Han föddes 1927 i Stockholm, där han också avled 1986, efter att ha blivit mördad. Palme gjorde en lite annorlunda klassresa i och med att han, född på Östermalm med adligt blod via modernet, landade i socialdemokratin. Dessutom gifte han sig med Lisbet, dotter till en friherre…

 

Efter studier i en privatskola i Sverige bar det av till USA och college varefter han reste runt ett tag i landet innan han återvände till Sverige och började läsa juridik. Juristexamen uppnåddes 1951. Med resorna i USA kom han i kontakt med en fattigdom och rasism, som skulle påverka honom inte minst politiskt. Han blev medveten om den klass- och rasåtskillnad, som fanns i USA och insåg väl att det fanns skillnader även i hemlandet, Sverige. Han kom att engagera sig politiskt och via ett arbete på Försvarsstaben hamnade han till slut i regeringskansliet och blev sekreterare i statsrådsberedningen. Statsminister Tage Erlander ”handplockade” honom till ett arbete nära Erlander och sedermera blev Palme hans efterträdare. Allt detta och mer därtill finns att läsa om i Greiders bok.

 

Grundidén till boken, med att författaren utgår från fyra promenader till platser i Palmes liv, är intressant, men där slutar det för min del. Boken beskriver förvisso Palmes liv, men gör det med att recensera/kritisera vad andra redan har skrivit i ämnet. Jag önskar att jag insett detta från början och i stället läst en av de böcker som direkt skrivits om Palme   -   den här boken känns som ett slöseri med tiden…   Det är nästan så man ”greider”…

 

Musiken startar jag med dagens överskrift i original.

 

”Complainte pour ste Catherine”   -   Kate & Anna McGarrigle i en live-inspelning.

 

Och så hittade jag “Mendocino” av Kate McGarrigle, här framförd av hennes barn, Rufus och Martha Wainright, och Kates syster, Anna. Kate avled 2010 i cancer.

 

 

 Go’ freda’!!!

 

Haj å Goodbaj!


Kommentarer

Kommentera inlägget här:

Namn:
Kom ihåg mig?

E-postadress: (publiceras ej)

URL/Bloggadress:

Kommentar:

Trackback
RSS 2.0