…continue to burn the midnight lamp, all alone...

Nu är det fredag igen! Och dags för “Litterära Hörnan”!!!

 

Jörgen Pettersson & David Widlund gav förra året ut en bok med stark Ystadsanknytning   -   ”Gryningspyromanen”. ”Från mobbad tonåring till Sveriges värsta mordbrännare” är bokens underrubrik och det stämmer väl in och sammanfattar Ulf Borgströms liv så här långt. Ett liv som för tillfället fortsätter i fängelset i ett straff som sträcker sig en bit in på 2016. Undrar om hans hämndlystnad växt sig ännu starkare då?

 

Det är riktigt skrämmande att läsa om alla de uppräknade anlagda bränderna, där bara några få har klarats upp och gärningsmannen fällts. Många av dessa har onekligen ”signerats” av gryningspyromanen, men polisen har inte lyckats få fram tillräckliga bevis för fällande dom. En skicklig försvarsadvokat har också bidragit till tingsrätternas friande domar.

 

”Ja visst, ja” blev min reaktion flera gånger under läsningen av boken då jag blev påmind om olika brandtillfällen i Ystad med omnejd. Söderslätt, Kristianstad, Mora och Tidaholm är andra områden som drabbats av ”oförklarliga” bränder   -   det är ett under att ingen människa dödats, även om det varit ytterst nära flera gånger.

 

Man har svårt att förstå att en persons hat till samhället kan ta sig sådant uttryck att han ytterst utstuderat och planerat sätter fyr på många olika platser. Så här långt lär det ha kostat samhället, dvs OSS, över 1 miljard kronor…   -  kostnader för bränderna, släckningsarbetet, polisarbetet, rättsväsendet, för att inte tala om privatpersoners förluster av hem etc.

 

Jag önskar att den här boken inte varit möjlig att skriva, att alla dessa galna handlingar aldrig hade utförts och oersättliga värden förstörts. Låt oss hoppas att det är ett avslutat kapitel och att boken är ”slutdokumentet”, även om jag inser att det finns en risk att detta bara var de första kapitlen. Boken är väl värd att läsa, med risk för att du som läsare stundtals blir upprörd! Lägg deckaren åt sidan   -   den här boken är verklighet!!!

 

Jag börjar idag med en eldfängd gitarrist, Jimi Hendrix, och hans ”Burning of the midnight lamp”   -   en singel från 1967.

Och så ett Melodifestivalbidrag från 2002: ”Kom och ta mig” med helsingborgarna Brandsta City Släckers.

 

 

Go’ freda’!!!

 

Haj å Goodbaj!

 


Kommentarer

Kommentera inlägget här:

Namn:
Kom ihåg mig?

E-postadress: (publiceras ej)

URL/Bloggadress:

Kommentar:

Trackback
RSS 2.0