Sommaren är kort...

Nu är det fredag igen! Och dags för “Litterära Hörnan”!!!

 

…det mesta regnar bort. I varje fall så här långt. Men du, det ger ju utmärkta möjligheter till läsning, som t ex ”Mitt Wallanderland”, Ewa-Gun Westfords bok från 2012. För 14 dagar sedan skrev jag om boken om Gryningspyromanen och här finns mer av den varan.

 

Detta är små korta berättelser om Westfords möten med kändisar och okändisar i polisvärlden. Hon har jagat gryningspyromanen, hon har deltagit i och varit rådgivare till Wallanderfilmer, men även åkt rundor i polispiké i storstäder. På sin tid var hon en av de första kvinnliga poliserna och som sådan fick hon och hennes kamrater utstå ganska mycket. Poliskåren var (och är?) inte så bra på jämställdhet…

 

Westfords genombrott som kändis även norr om Hässleholm blev när hon utnämndes till polisinformatör i södra Skånes polisdistrikt. Gryningspyromanens framfart i bl a Ystad med omnejd informerade hon om i många TV-inslag. Hon fick också försöka förklara varför man inte lyckades få honom fälld förrän efter branden i ett hyreshus dec 2010. Olycksdrabbade kollegor har, tråkigt nog, också behövt informeras om till media.

 

Privatlivet, från uppväxten i ett av byns läkare styrt Borrby, till flera äktenskaps uppbrott får vi också veta en del om, liksom ett samboskap som ändade i att partnern gick bort i cancer. Westfords liv har varit kantat av många dramatiska händelser, både privat och i arbetet.

 

Som så många andra människor som berättar om sitt liv i bokform, så är boken en aning egofixerad. Det är ibland inte helt fel att ha en god tro om sig själv, men det finns en gräns för det också. Här drabbas läsaren ibland av bokens ”gränsöverträdelser”   -   ibland blir ”spegeln lite för stor”, så vid de tillfällena så får man koppla på ”ego-filtret”. Boken är lättläst…

 

I slutet av 70-talet bildades Lunda-bandet Rotpuls. De lirade ”skånsk reggae” och Peps Persson hade säkert ett finger med i spelet av den här låten om ”Lille Olle”, som ville bli polis. Bandet hann med en LP och ett par singlar 1980-82   -   här kommer Olle:

”Every breath you take” blev en stor framgång för Police 1983, den gav dem t o m 2 Grammys. I den här videon får vi se Sting briljera på ståbas!

 

Go’ freda’!!!

 

Haj å Goodbaj!

 


Kommentarer

Kommentera inlägget här:

Namn:
Kom ihåg mig?

E-postadress: (publiceras ej)

URL/Bloggadress:

Kommentar:

Trackback
RSS 2.0