Fly me to the moon...

Kan det ha låtit så ombord på de ryska bombplan, som för en tid sedan flög in mot Gotland? Eller de nöjde sig med ”Up, up and away…”?

 

Nu är det fredag igen! Och dags för “Litterära Hörnan”!!!

 

Och med anledning av ryssarnas flygintresse kom jag att tänka på en bok, som kom för nästan precis 2 år sedan. Den heter ”Tyskar och allierade i Sverige” och är skriven av Lars Gyllenhaal. Han har här gjort en rejäl djupdykning i händelser i Sverige under andra världskriget och har tidigare publicerat ”Slaget om Nordkalotten” och ”Svenskar i krig”. Ämnet är m a o väl studerat av författaren och det märks.

 

Vi får inte bara veta omfattningen av de tyska trupptransporterna på svenska järnvägar, utan också att det fanns ett militärt förråd bemannat med tysk militär personal vid Luleå! Och att de allierade hade flyg placerat i Sverige…

 

Boken visar med all tydlighet den svåra balansgången att hålla Sverige utanför kriget, samtidigt som landet utsätts för och tvingas acceptera diverse andra skeenden, varav den tyska trupptransiteringen väl är den mest kända. 

 

Jag läste boken under en semestervecka förra året och att sitta i södra f d DDR nära gränsen till Tjeckien och läsa om Sverige under andra världskriget kändes lite märkligt, inte minst eftersom DDR var ett s k slutresultat av kriget. Min vandring där vid gränsstenarna mellan Tjeckien och Tyskland gav tillfälle att fundera på kriget och dess följder och kvällsläsningen av boken om Sveriges roll spädde på det hela. Samtidigt visades på en av de tyska TV-kanalerna, att f d DDR-övervakningstorn nu fanns till försäljning för €3.000   -   dock tillkom demontage- och transportkostnader på minst €5.000…

 

Boken är läsvärd, inte minst i att händelser i de ”små byarna” i Sverige finns med   -   inte bara i gränstrakterna mellan Norge-Sverige eller Finland-Sverige, utan även störtade/nedskjutna flygplan i Skåne.

 

Till detta tänkte jag servera dagens överskrift i bild och toner med ingen mindre än Frank Sinatra! Liveinspelning från 1966 och The Sands i Las Vegas tillsammans med Count Basie och Quincy Jones, den senare som ju besökte Ystad och vår Jazzfestival i augusti förra året! Håll i hatten när blåset drar igång   -   henrivende!

Och när vi nu ändå är ute och reser eller uppe och flyger, så är det lika bra att spä på med en annan liveinspelning: Tom Petty på Super Bowl XLII 2008! ”Free fallin’”   -   skön stämning (och sköna små raketer…)!

 

Go’ freda’!!!

 

Haj å Goodbaj!


Kommentarer

Kommentera inlägget här:

Namn:
Kom ihåg mig?

E-postadress: (publiceras ej)

URL/Bloggadress:

Kommentar:

Trackback
RSS 2.0