Gitarren har jag haft, se'n liten grabb jag var...

Nu är det fredag igen! Och dags för “Litterära Hörnan”!!!

 

Jag har last en bok om ett gitarrfenomen! Anders Tengner har skrivit boken (2012), dock icke officiellt sanktionerad, om Yngwie J. Malmsteen. Han föddes som Lars Johan Yngve Lannerbäck 1963 i Stockholm, men under 1975 bytte han till sin mammas flicknamn, Malmsten. I boken får vi följa Malmsteens liv från födelsen, via en inte helt lyckad skolgång, till strax efter hans medverkan i SvT’s ”Moraeus med mera”.

 

Det är ett märkligt liv, som kretsar kring musiken   -   nästan helt och hållet. Gitarren är med i alla lägen och han övar dagligen, i flera timmar! Medan mycket med och runt honom i övrigt är i olika grader av kaos. Han och hans kamrater saknar pengar till mycket som är ”kul”, så man stjäl det man tycker sig behöva…  Stölder och våldsamma slagsmål tillhör det vardagliga, ibland får hans mormor rycka in med sådana enkla saker som…  mat!

 

Han startar band för att framföra sin musik, som till en början handlade mycket om att imitera sin stora idol, Ritchie Blackmore, från Deep Purple/Rainbow. Hetlevrad som få, driver han bandet hårt, med resultatet täta medlems-skiften, väldigt täta. Något som kommer att följa hela Malmsteens karriär.

 

Efter hand lyckas han ta sig över till USA och efter mycket arbete tar framgångarna fart, inte minst i Japan…  Även nyttjandet av sprit och andra droger tar fart och flera av hans förhållanden tar slut efter han misshandlat flickvännen. Hans medmusikanter i Rising Force slutar, om de inte får sparken dessförinnan, för att de inte får betalt   -   överhuvudtaget beter sig Malmsteen som ett sv-n! Mot allt och alla! Ända tills en kvinna, April, kommer in i hans liv   -   då blir det andra tongångar!

 

Men Malmsteen är fortfarande en av världens mest flyhänta ”gitarr-onanister”, som vi kunde se vid hans framträdande  hos Kalle Moraeus i höstas!

 

Boken bygger till stor del på intervjuer med skol- och spelkamrater, andra vänner och släktingar och bara enstaka intervjuer med Malmsteen, men är välskriven och intressant   -   även om du inte har gitarrfantomer överst på din önskelista.

 

Får jag bjuda på drygt 10 minuters ”gitarrande” från Malmsteens besök hos Kalle Moraeus i SvT 2011? Musik i högsta hastighet vid Siljans strand!

 

Go’ freda’!!!

 

Haj å Goodbaj!


Kommentarer

Kommentera inlägget här:

Namn:
Kom ihåg mig?

E-postadress: (publiceras ej)

URL/Bloggadress:

Kommentar:

Trackback
RSS 2.0