Like a bird on a wire...

Nu är det fredag igen! Och dags för “Litterära Hörnan”!!!

 

Fredrik Lindström har samlat 15 små berättelser ”ur livet” i boken ”När börjar det riktiga livet” (2011). Han hinner med hela spannet från kapitlet om ”Gosedjuren” via ”Hosta på teatern” till ”Åttioårskrisen”…  vad mer kan man önska sig?

 

 

Flera av avsnitten är både tänkvärda och underhållande, dock inte alla…  Men boken kan vara ett enkelt sällskap mellan ”Rapport” och ”Aktuellt”, om man säger så.

 

Låten i rubriken fick mig direkt att tänka på en kommande ”dubbelbegivenhet”   -   både Fars Dag och Mårten Gås på en och samma söndag 10 november! Undrar förresten hur grov en ”wire” behöver vara för att kunna fungera som landningsplats till en gås…?  Eller det behövs kanske bredband…?

 

På tal om gåsen, så kan jag inte låta bli att citera en rad, som tillskrivs domprosten i Lund, Christian Wåhlin (1761-1829). Han menade att gåsen är ”en obekväm fågel, som är för stor för en men för liten för två”. En helskånsk vidareutveckling säger, att ”en gås e fårr myed fårr en å fårr lided fårr två, men faur man en ånka ti blirr de laugom”…   Tilläggas kan att enligt litteraturhistorikern och ledamoten i Svenska Akademin Fredrik Böök, så var Wåhlin ”något mer tjock än lång”.

 

Lämplig musik till detta kan väl vara Hootenanny Singers och deras ”Mårten Gås” med extra sånginsats av bandets chaufför ”Berka” Bergkvist. Stikkan Andersson skrev texten och låten kom ut på EP-skivan med ”Början till slutet” som spår 1 år 1967. Den kom aldrig som singel, vad jag vet, och lyckades skrapa ihop några veckor på Svensktoppen!

Och så fyller jag på med C.C.S. och deras ”Walking”, där det ju gås (?...!)…  Låten nådde en andraplats som bäst på Tio i Topp våren 1971. Bandet bestod till stor del av  studiomusiker, varav kan nämnas Alexis Korner, som ledde det hela, och Peter Thorup på sång.

 

 

Go’ freda’!!!

 

Haj å Goodbaj!


Kommentarer

Kommentera inlägget här:

Namn:
Kom ihåg mig?

E-postadress: (publiceras ej)

URL/Bloggadress:

Kommentar:

Trackback
RSS 2.0