It was fifty years ago today...

…och The Beatles gav sig ut på sin första “riktiga” utlandsturné. Alla turerna 1960-62 till Hamburg var ju visserligen utanför Storbritannien, men det var inte Ringo på trummorna då och dessutom var de (oftast) en kvintett. Denna deras första utlandsresa gick till Sverige! Och just fredagen den 25 oktober 1963 spelade de i aulan på Sundsta läroverk i Karlstad! Det var Popfestival! Andra namn på affischerna var Trio me Bumba, Telstars och Ken Lewy & Phantoms   -   alla 4 med lika stor text/stil! Kvällen bjöd på 2 föreställningar   -   kl 19 och 21!

 

Turnén fortsatte sedan med spelningar i Göteborg, Borås och Eskilstuna. Mitt i detta,  onsdagen den 30 oktober, var Beatles i Stockholm för att medverka i inspelningen av TV-programmet ”Drop In”, med bl a Lill-Babs. På eftermiddagen åt de lunch på Solliden, Skansen, och vid detta tillfälle skrev de sina namn på en matsedel, som f ö finns hos…   Inspelningen skedde på Narren, nuvarande Arenateatern på Gröna Lund i Stockholm och programmet kom att sändas den 3 november i Sveriges enda TV-kanal. Programledare var Kersti Adams-Ray och Kjell Eriksson och bland övriga artister i programmet kan nämnas Lill-Babs, Doris och Gals & Pals.

 

Redan på torsdagen, den 24 oktober, var Beatles i Sveriges Radios Karlaplansstudio i Stockholm och spelat en bunt låtar live till ett radioprogram, som kom att sändas den 11 november 1963 i P1!  Jo, det var i P1!  P3 hade börjat sända på försök 1962, men kanalen blev inte reguljär förrän 1964, så i den mån Sveriges Radio sände ”icke-klassisk” musik, så fick det bli i P1. Sveriges Radio fick f ö sitt namn i samband med bolagsstämman den 23 oktober 1957 samtidigt som ägarbilden hade förändrats.

 

Karlaplansspelningen, som f ö hade väldigt bra ljud, har sänts många gånger i radion och även getts ut på skiva. Beatles skivbolag, Apple, ville och fick köpa tejpen och 5 av de 7 inspelade låtarna kom ut på 2-CD:n ”Anthology * 1” 1995.

 

Den 31 oktober, efter 8 dagar i lnadet, lämnade Beatles Sverige och när de landade i London möttes de av 20.000 fans på flygplatsen   -   ”Beatlemania”  hade startat! Och musiken och världen förändrades!

 

Boken ”Yeah! Yeah! Yeah!” av Börje Lundberg och Ammi Bohm har undertiteln ”The Beatles erövrar Sverige” och det säger väl allt. Välsorterade boklådor och bibliotek bör ha den, tycker jag.

 

På  http://sv.wikipedia.org/wiki/Sundsta-%C3%84lvkullegymnasiet  kan du bl a se några ”kändisar”, som varit elever på skolan under årens lopp. Finns faktiskt lite Beatlesanknytning bland dem…   v g ”knäck den nöten”!  Psst! Man kan se och höra honom i kväll på Ystads Teater…

 

Dagens musikval är ju självklart! Så här har vi…   The Beatles!!!

 

Go’ freda’!!!

 

Haj å Goodbaj!


Kommentarer

Kommentera inlägget här:

Namn:
Kom ihåg mig?

E-postadress: (publiceras ej)

URL/Bloggadress:

Kommentar:

Trackback
RSS 2.0