So don’t play with me...

Nu är det fredag igen! Och dags för “Litterära Hörnan”!!!

 

Det är tydligen säsong för karlarna med de många och vackra flickorna att ”skriva av sig”…  Rod Stewarts berättelse läste jag för någon vecka sedan och nu ”Svennis – Min historia” av Sven-Göran Eriksson. Den ene född 1945 och den andre 1948 och med ett brinnande intresse för fotboll och som även tycks ha en enastående förmåga att dras till och dra till sig skönheter!

 

Men Svennis bok handlar inte bara om kvinnorna. Berättelsen om honom startar nästan i hemlighet. En 18-årig grabb i norra Värmland hade gjort en 21-årig flicka gravid. Det vågade 18-åringen inte berätta för sina föräldrar, inte förrän efter födelsen! Ingen enkel start för den nya familjen.

 

Boken berättar om barndomen och skoltiden och en familj, som inte hade det helt enkelt att få debet och kredit att gå ihop. Svennis började, som många andra, spela fotboll på fritiden och det gick väl sådär, men energin och träningsfliten fanns i alla fall. Fotbollen i Torsby och jobb på Försäkringskassan kom efter ett tag att bytas mot spel i Karlskoga där en viss Tord Grip fanns. Under denna period hade Svennis mött Anki, som sedermera skulle bli mor till deras barn.

 

Framgången på fotbollsplanen blev väl inte så överväldigande, men efter att han valt tränarsidan och gått till Degerfors IF, så började det hända saker. Därefter följde IFK Göteborg och Europaframgångar! Erbjudanden började komma från ”utlandet”, först bar det av till Benfica, Portugal, men fler flyttningar skulle det bli!

 

Pengarna rasade väl inte in till en början, men efter hand steg lönen liksom kostnaderna. Svennis valde dock en ”pengaförvaltare”, som många år senare skulle stå honom dyrt. 2-, ja kanske rent av, 3-siffriga miljoner bara var försvunna… 

 

Men dessförinnan hade Svennis fått det mest prestigefyllda tränarjobbet man kan få: Engelska landslaget! Och då började jakten från de engelska tabloiderna…  Som ledde till en massa saker och, enkelt sammanfattat, nu är Svennis tränare i Guangzhou R&F i Kina!

 

”Hurra vad jag är bra” är svårt att undvika i den här boken, men visst sjutton har han haft framgångar. Det är kul att följa de olika lagen och tankarna bakom jobbet, både med att välja rätt spelare och medarbetare. Jag läste boken med nyfikenhet och glädje (och ett och annat ”javisst-ja”!)

 

Jag har inte kläm på om Svennis varit ”a hard-working man” i skivstudion, men andra har i varje fall musicerat på hans ”bekostnad”! Den engelska komediduon Bell & Spurling lyckades 2001 ta sig in på topplistan med ”Sven, Sven, Sven”, som gjordes efter att England slagit Tyskland med 5-1i München. Säga vad man vill om Svennis tid i England, men han lyckades ta laget från 17:e till 4:e plats på FIFA’s ranking!

Fotbollsfreaken Rod Stewart kan väl också få göra sin raspiga röst hörd: ”Ole ola (Mulher Brasileira)” skulle hjälpa hans Skottland till framgång i VM 1978…  Laget blev 3:a i sin grupp på sämre målskillnad än 2:an Nederländerna, som sedermera kom att förlora VM-finalen mot Argentina. Låten lyckades nå en 4:e plats på Englandslistan!

 

 

Go’ freda’!!!

 

Haj å Goodbaj!


Kommentarer

Kommentera inlägget här:

Namn:
Kom ihåg mig?

E-postadress: (publiceras ej)

URL/Bloggadress:

Kommentar:

Trackback
RSS 2.0