Your mother should know...

Nu är det fredag igen! Och dags för “Litterära Hörnan”!!!

 

Cissy Houston har nyss kommit med boken ”Whitney  -  En mors berättelse”. Vi får följa den musicerande familjen Houston från de första stapplande gospelstegen i kyrkan, där Cissy var djupt engagerad, både som solist och i större grupperingar i gospeln. Systerdottern Dionne Warwick hade stora framgångar som solist i den profana musikvärlden och efterhand började Cissy köra bakom artister i den branschen. Detta ledde till framgångar även för henne.

 

Cissy och John fick sin första flicka, deras tredje barn, Whitney   -   i familjen kallad Nippy. Detta hände i Newark, New Jersey, i augusti 1963. Pappa jobbade med lite av varje samtidigt som han var lite av en hemmapappa, medan mamma ”drog in” pengarna på sin sång. Whitney ”skolades” snart in i gospelvärlden och efter en stundtals jobbig skoltid tog sången över.

 

I början på 1985 släpptes så första albumet, ”Whitney Houston”. Det blev ingen större succé  -  i starten. Men inom ett år så började det hända saker. ”How will I know” blev en av hitsen och så rullade det igång. Nästa album ”Whitney” innehöll bl a Björn & Bennys ”I know him so well”  -  inte så tokigt på ett album som sålt 20 milj ex “worldwide”…

Framgångarna för Whitney var väldigt stora. Filmen ”Bodyguard” och musiken därtill gjorde succé, inte minst hennes tolkning av Dolly Partons ”I will always love you”.

 

Men så kom Bobby Brown in i hennes liv. De gifte sig och fick en dotter, Krissi, men problem av alla dess slag inkl droger gjorde livet besvärligt, mycket besvärligt. Visserligen skildes de 2006, men drogerna försvann inte per automatik ur Whitneys liv. Och avslutningen, drunknad i ett badkar p g a kokainöverdos på ett hotell i Beverly Hills strax före en fest inför Grammy Awards 2012, blev ett tragiskt slut på utförsbacken.

 

Lite märklig bok, det här. Blir inte riktigt klok på om mamma Cissy har skrivit den som en tröst över en saknad dotter eller för att rättfärdiga och förklara dotterns liv eller för att berätta om allt mamma gjorde eller bort göra för dottern. Känns som att mamma vill ge sken av en god dotterkontakt, men som ofta saknades. Jag blev lite irriterad över alla ursäkterna!

 

Dolly Parton skrev låten, men den blev en jätteframgång för Whitney   -   ”I will always love you” 1992. I TV-showen ”VH1 Divas Honors” (1999) gör Whitney en riktigt laddad version av låten. Håll i er!

 

Whitneys gudmor var Darlene Love och ”honorary aunt” (hedersmoster?) Aretha Franklin, ytterligare 2 runt familjen med gyllene röster. Så här lät Aretha i Cliff Richard show 1970 med ”I say a little prayer”, som härjade på listorna 1967/8.

 

 

Go’ freda’!!!

 

Haj å Goodbaj!


Kommentarer

Kommentera inlägget här:

Namn:
Kom ihåg mig?

E-postadress: (publiceras ej)

URL/Bloggadress:

Kommentar:

Trackback
RSS 2.0