Jul, jul, strilande jul...

Nu är det jul igen! Och dags för “Hörliga Julhörnan”!!!

 

Livsmedelsbutikerna översvämmas även i år av skivsäljarställen av papp med julskivorna försedda med röda ”reaprislappar”… Nästan alla skivorna har sina utgivningsdagar före 2014, men ibland kan man hitta även ”årets skörd”…

 

Alla artister med lite självaktning (och med en önskan om julhandelsintäkter!) har gjort en julskiva   -   Carola har gjort flera! Väldigt flera, om man säger så! Det är snart bara Rolling Stones som inte satsat på julen! Men så kom jag på, att mannen med det ostrukna ansiktet, Keith Richards, faktiskt spelat in Chuck Berrys ”Run Rudolph run” 1978, f ö Richards första solosingel. Och visst får gitarriffens mästare fart på julfirandet, eller hur?

 

Egentligen hade jag tänkt presentera julmusikens “3 vise män”, men kom fram till att du antagligen har fullt upp med att griljera din skinka, lägga in den stekta sillen i äkta julpapper och resa upp den lutande fisken, så jag tycker vi går över till julmusikens julspelning nr 1!

 

En av mina absoluta julfavoriter är Jussi Björlings version av ”Oh helga natt” komponerad av Adolphe Adam, därav melodins alternativtitel ”Adams julsång”. Melodin skrevs 1847, medan vinhandlaren Placide Cappeau hade gjort texten fyra år tidigare. Den svenska texten skrevs av den Ängelholmsfödde sångaren Augustin Kock.

 

Vanligtvis hörs Björling sjunga ”Oh helga natt” till den av Nils Grevillius ledda orkestern, men här kompas han enbart av ett piano i en radiosändning den 20 december 1954. Wunderbart!

 

 

Go’ Jul !!!

 

Haj å Goodbaj!


Kommentarer

Kommentera inlägget här:

Namn:
Kom ihåg mig?

E-postadress: (publiceras ej)

URL/Bloggadress:

Kommentar:

Trackback
RSS 2.0