On and on and on and...

Nu är det fredag igen! Och dags för “Litterära Hörnan”!!!

 

Snacka om att ”vara ute och cykla”! Per J Andersson berättar i boken ”New Delhi - Borås” (2013) om Pikej, en ”oberörbar” och fattig grabb från en liten by i Indien. Vid födseln tillkallas, vilket vanligtvis sker där, en astrolog, som kommer bl a fram till han kommer att gifta sig med en utländsk flicka född i oxens tecken.

 

Denna förutsägelse följer med Pikej i livet. Han är, som sagt, ”oberörbar” och utanför kastsystemet, längst ner på den indiska levnadslistan. Mobbas stundtals i och utanför skolan, som det inte är självklart att han ska få lov att gå i. Vid några tillfällen är han på väg att ge upp  -  tycker att livet är för jobbigt.

 

Han inser, att han är duktig, väldigt duktig, på att teckna. Kan snabbt få fram karaktärs- och ansiktsdragen för folk, så han börjar göra porträtt ”ute på stan”. Succé! Han kan t o m ta betalt! Blir lite av en kändis, ”upptäcks” och får göra porträtt av kända personer, som glatt sitter ner de minuter Pikej behöver för sitt hantverk.

 

Och så möter han utländska turister och hippies, det var populärt att lifta eller lasta Folkvagnsbussen för en tur till Indien på 70-talet… Och då kommer bl a Lotta från Borås och får se konsten och konstnären…  ”Ljuv musik uppstår”, men Lotta återvänder till Sverige och de får nöja sig med  brevkontakt. Brev var något man skrev och skickade med post på den tiden…

 

Pikej är kvar i Indien och längtar efter ”sin” Lotta och bestämmer sig sent omsider för att resa till Sverige. Bristen på pengar gör hans val ”enkelt”, så han köper sig en cykel…  Och så bär det iväg över ”öken och sten”…

 

Kärleken övervinner, om inte allt, så i varje fall mycket, det inser man efter att ha läst denna mycket underhållande och lärorika bok. Jag blev givetvis nyfiken på hur lång cykelturen blev och, beroende på vägval, räcker det förmodligen inte med 7500 km (jfr Ystad – Haparanda är 1700 km…). Boken rekommenderas å det varmaste!

 

Musikvalet till cyklandet i boken gör jag med en simpel ”P3-övergång”…   ”Tramp”, som finns på albumet ”King & Queen” med Otis Redding och Carla Thomas. Skivan släpptes på våren 1967 och blev det sista studioalbumet innan Redding avled i en flygolycka 10 december, nästan på dagen för 47 år sedan. Tur hans musik lever!

På tal om tramp och december, så är det ju givet för ”The Lady is a Tramp” med Frank Sinatra, som föddes idag, 12 december, för 99 år sedan! Låten sjöng Sinatra i filmen ”Pal Joey” (1957). Rita Hayworth och Kim Novak var några av ”brudarna” i filmen, som är fylld av go’ musik!

 

 

Go’ freda’!!!

 

Haj å Goodbaj!


Kommentarer

Kommentera inlägget här:

Namn:
Kom ihåg mig?

E-postadress: (publiceras ej)

URL/Bloggadress:

Kommentar:

Trackback
RSS 2.0