Train, train… coming down...

Inte är det fredag idag! Men likväl dags för “Litterära Hörnan”!!!

 

Dessutom är det snart (h)jul, så jag tycker det passar bra med boken ”Norrland på spåret”. Det är ingen lokal variant av TV-programmet med snarlikt namn, utan en bok från 2003 av Uriel Hedengren. Med utgångspunkt från järnvägen i den nordliga 2/3 av Sverige får vi följa med på en resa genom se- och upplevelsevärda platser.

 

Resan går både till kuststäderna Umeå och Luleå och till fjällvärlden. Gruvbesök blir det också, liksom även en sväng in i Norge. Ishotellet i Jukkasjärvi och raketbasen Esrange vid Kiruna finns också med i boken, båda är lockande för besökare.

 

Naturen är otroligt vacker, vilket bilderna visar. Och det är ju gott med blåbär, lingon och hjortron…  Blåbärsriset är f ö en av Sveriges vanligaste växter och täcker ca 17% av landets yta!

 

Boken har ett bra upplägg med kartor där järnvägsstationerna är utmärkta, allt för att underlätta för läsaren (och resenären?) att hänga med i reseberättelsen. Till detta finns bra bilder och beskrivningar från de olika platserna.

 

Visst lockar boken till nordliga resor! Jag har redan fallit för resor norrut, har du?

 

Och så hittade jag Elvis gamla slagdänga, ”Mystery train”, på nätet! Agents och Jorma Kääriäinen ”står för det hela”, men har lånat in Elvis-gitarristen Scotty Moore, som skapade det legendariska riffet. Dessutom medverkar trummisen D J Fontana, känd bl a från sin konsert på, numera rivna, Köpingebro Sockerbruk…

Strängböjarna på den här liveversionen av “Mystery train” går heller inte av för hackor! Vad sägs om Vince Gill, James Burton och Albert Lee?! Live från 2010 och Crossroads Guitarfestival.

 

 

Go’ torsda’!!!

 

Haj å Goodbaj!


Kommentarer

Kommentera inlägget här:

Namn:
Kom ihåg mig?

E-postadress: (publiceras ej)

URL/Bloggadress:

Kommentar:

Trackback
RSS 2.0