Walking my baby back home...

Nu är detta år på upphällningen…! Och dags för årets sista “Litterära Hörna”!!!

 

En boksvit har nått vägs ände   -   Svenska Turist Föreningen STF’s årsbok, ”Tidernas resa – En årsbok i tre sekler”,  kom hösten 2013 med sin sista utgåva. Den första kom 1886, året efter att föreningen startade, och nu sammanfattas allt i denna 128:e årgången.

 

Första skriften var på 26 sidor, men efter hand växte omfånget. Från början var det i föreningen engagerade geologer som var skribenter, men efterhand blev det resande och vandrande personer som tog över. För att sedan ta hjälp av mer etablerade författare. Nämnas kan Sigfrid Siwertz, Erik Axel Karlfeldt, Björn-Erik Höjer, Selma Lagerlöf, Prins Carl, Ellen Key och Dag Hammarskjöld. Den sistnämnde var f ö vice ordförande i föreningen under 50-talet.

 

Foton togs väldigt tidigt in i böckerna, men man tog också hjälp av konstnärer som Albert Engström, Ossian Elgström, Roland Svensson, Sven X-et Erixson och Gunnar Brusewitz. Inte utan att boken tidvis kom att användas som undervisningsmaterial i Sveriges geografi i skolor.

 

Böckerna har genom åren sammanlagts tryckts upp i 18,2 miljoner exemplar. Som kuriosa kan nämnas, att 200 st av böckerna, som skulle till medlemmar i Amerika, gick till botten med ”Titanic” 1912…

 

Årsböckerna har kanske haft en viss övervikt åt fjällvärlden  -  både med tips om hur man kan nå dit, hitta boende, packa ryggsäcken etc. Men över tiden har varje landskap ”fått sin” årsbok och kunnat locka med sina företräden.

 

Allt detta i bokform är dock historia nu med ”Tidernas resa”, som avslutning. Böckerna kostar STF för mycket och då väljer man att lägga pengarna på ”Turist”, ett magasin som utkommer några gånger om året. Tidningen i kombination med hemsidan ger snabbare information, ett viktigt argument idag. Tror säkert det är ett bra val   -   själv är jag väldigt förtjust i ”Turist”, som verkligen lockar till resande i Sverige. Skulle misstänka att, förutom årsböckerna, så finns även ”Turist” på ditt bibliotek.

 

”Sakta vi gå genom stan” heter dagens titelmelodi på svenska, men jag tror den är i långsammaste laget som ett fjällvandringssällskap… Tror det blir bättre med ”Walking to New Orleans”, som skrevs av Bobby Charles för att bli en hit med Fats Domino 1960! Här framförs den live i showen ”Rockin with Ricky Nelson and Fats Domino” och jag njuter av att originalets stråkar bytts ut mot brölande saxofoner! Showen spelades in hösten 1985, bara ett par månader före Rickys död 31 december 1985.

 

En annan taktfast “vandrarlåt” är ”Walk of life”, skriven och här framförd av Mark Knopfler live i London 1996. Noteras bör att klaviaturen sköts av grundaren av bandet Squeeze, men sedermera programledaren, Jools Holland! Paul Franklin spelar steelgitarr med den äran, vilket ger den här låten lite extra klanger! Hej-å-hå, ut-å-gå!!!

 

 

Tack för i år!!!  Och Gott Nytt År!!!

 

Haj å Goodbaj!


Kommentarer

Kommentera inlägget här:

Namn:
Kom ihåg mig?

E-postadress: (publiceras ej)

URL/Bloggadress:

Kommentar:

Trackback
RSS 2.0