Ja, de’ e’ tidens melodi...

Nu är det fredag igen! Och dags för “Litterära Hörnan”!!!

 

I fredags skrev jag några rader om Alice Babs och i veckan lämnade hon jordelivet för andra scener och ett 90-årigt liv var slut. Tack vare generösa och kloka vänner fick jag, som tonåring, chansen att se henne och Duke Ellingtons orkester på Malmö Stadsteater på 60-talet. Alldeles fantastiska framträdanden! I övrigt fick det bli i skivornas värld jag fick njuta av hennes sångkonst. Tackar och bugar för den   -   RIP.

 

Bo Everling och Rolf Yrlid har sammanställt ett antal olika författares texter om nio jazzmusiker i boken ”Nio jazzliv” från 2009. Ett intressant urval musiker, som nästan skulle kunna vara, lite slarvigt uttryckt, ett ”litet storband”. Det saknas bara en trummis, men det borde inte vara en olöslig uppgift, för att fantisera ihop ett riktigt bra band av de här namnen!

 

I boken får vi veta lite mer om saxofonisterna Lester Young, Sonny Rollins och Charlie Parker, trumpetarna Art Blakey, Miles Davis och Chet Baker, basisten Charles Mingus, pianisten Thelonius Monk och sångerskan Billie Holiday. Det är oerhört musikaliska människor, men också flera med ”personliga bekymmer”, för att uttrycka sig milt. Människoöden är kanske bästa beskrivningen, men när livet och musiken fungerade, ja, då kom det näst intill gudomliga toner ur instrument och strupe.

 

Art Blakey var även en mästare på visdomsord, som ”Musik tvättar bort vardagslivets damm” och ”Bara fåglar sjunger gratis, men till och med de brukar få en smula”   -   taktfullt och tankfullt, eller hur?

 

Det är givetvis bara brottstycken ur livshistorien vi får oss till livs i denna bok, men de kan ju vara som en inspiration till att leta vidare och läsa mer. Eller, varför inte, lyssna på musiken, som oftast går att låna på biblioteket. Det kan det vara värt! Visserligen är mitt ex av boken ”Gallrad” från biblioteket, men det finns säkert fler. Låna, läs, bli nyfiken och inspirerad att lyssna! Och du, glöm inte Alice Babs…

 

Idag startar jag med en gammal klassiker från 1941 med Billie Holiday och Lester Young. De framför ”All of me”, som skrevs av Ruth Etting redan 1930 och har spelats och spelats in av många olika artister i olika genrer inkl punkrockbandet NOFX!

Den vokala delen av ”Second sacred concert” skrev Duke Ellington direkt för Alice Babs. Den framfördes bl a i Gustav Vasa kyrka i Stockholm 1969. Jag har valt ett passande stycke ur konserten   -   ”Heaven”  -  Alice Babs, Duke Ellington med orkester och saxsolo av Johnny Hodges.

 

 

Go’ freda’!!!

 

Haj å Goodbaj!


Kommentarer

Kommentera inlägget här:

Namn:
Kom ihåg mig?

E-postadress: (publiceras ej)

URL/Bloggadress:

Kommentar:

Trackback
RSS 2.0