Try to remember...

Nu är det fredag igen! Och dags för “Litterära Hörnan”!!!

 

”Den ofrivillige soldaten” med underrubriken ”En österrikare i Hitlers armé” är Leopold Brunners berättelse om hur han efter att ha blivit inkallad till militärtjänst som ingenjörssoldat i Österrikes armé via anschluss helt plötsligt befinner sig i Hitlers Wehrmacht. Brunner, född 1916 i Hainfeld, ca 8 mil väster om Wien, Österrike, kom till Sverige 1948 efter kriget och en tid som krigsfånge i Frankrike. För ett par år sedan kom hans berättelse i bokform.

 

Det politiska spelet på 1930-talet med ett växande nazistiskt Tyskland och övriga stormakters tveksamma agerande gjorde att fler och fler delar av Europa slukades av Hitler och hans anhang. Österrike annekterades 1938 och blev en del av Stortyska riket. Detta medförde bl a att Österrikes armé införlivades i den tyska och blev till stridande enhet året därpå när Polen invaderades.

 

Brunner, som ingenjörssoldat, skickades bl a till Polen och Ryssland, och var soldat ända fram till krigsslutet, då han tillfångatogs och som fånge flyttades runt i Europa. Under en period (runt 1941-42) blev han dock hemskickad för att hans specialkunskaper på metallgjuteriet, där han jobbade som modellfilare innan militärtjänsten, behövdes. I slutet av februari 1946 frisläpps Brunner från lägret i Frankrike och lyckas efter en lång resa genom ett sönderbombat Europa med raserad infrastruktur ta sig hem till ett Traisen i ruiner…

 

Detta är en skrämmande berättelse om vad människor kan göra med varandra. Samtidigt finns det nästan hela tiden en positiv ”överlevarton”, som man bara baxnar inför. Varifrån får Brunner all energi? Samtidigt som han förmår inse att han hade turen att överleva i eländet.

 

Och i dessa dagar tar sig nazister, SD etc ton igen…  Läs boken och bli klokare!!!

 

 

Go’ freda’!!!

 

Haj å Goodbaj!


Kommentarer

Kommentera inlägget här:

Namn:
Kom ihåg mig?

E-postadress: (publiceras ej)

URL/Bloggadress:

Kommentar:

Trackback
RSS 2.0