God morgon, god morgon, hör fåglar...

Idag slår jag ett slag för den mer ”Lokala Litterära Hörnan”!!!

 

Jag har läst ett lokalt loppisfynd om Ystads tidningsvärld, som en gång i tiden inte bara bestod av Ystads Allehanda, startad 1873. YA hade en liberal framtoning medan konkurrenten Ystad Posten var högerinriktad. År 1899 startades en tidning av socialdemokrater och fackföreningsaktiva för att nå ut med sina budskap.

 

Morgonrodnadens gudinna, Aurora, fick framåt morgonkvisten bidra med namnet efter en lång natts tankearbete. Tidningen hade en ganska besvärlig start, men fick snart luft under vingarna och blev ett skapligt språkrör. Från början trycktes den hos Ystad Posten, men man skaffade snart egen tryckmöjlighet.

 

Sigurd ”Tehå” Thomasson, författare och friidrottare (SM-guld femkamp 1934), har fått sina fackföreningsartiklar sammanställda i boken ”Från mörkret mot ljuset” (1990). Och det är givet att mycket handlar om den i Stora Köpinge födde skomakaren F V Thorsson. Han gjorde stort intryck på bl a Hjalmar Branting och kom att efterträda honom som finansminister 1918 då Branting blev statsminister.

 

Men boken handlar mest om lokala politiker och deras bedrifter för att driva och bevara Ystads särart. Man lyckas undvika rivningen av Klostret liksom korsvirkeshusen vid St Östergatan. Apotekarhuset, ett hus med många musikminnen som t ex Salomon Smith, August och Felix Körling samt Jussi Björling, vid Stortorget strök dock med.

 

Tehå har ett fullödigt beskrivande språk, men det underlättar om man är något så när bekant med staden och dess personer. Jag känner inte till alla, långt ifrån, men flera ”bekanta ansikten” dyker upp, som sockerkungen Lachmann och min hustrus morfar Hjalmar Carlsson.

 

Om Aurora sa f ö Lachmann: ”Den tidningen använder jag bara när jag går på ett visst ställe!” Varpå hans smed Bremberg svarade: ”Då e direktören klogare i den ännen än i den anre!”

 

Den 31 december 1957 blev sista dagen för Aurora efter 58 år.

 

Riktigt så länge har inte Ystadsbandet Perikles varit farten, men det närmar sig! De firade nyss 40-årsjubileum! Här är Perikles i en urtjusig video med sin ”Var ska vi sova i natt”:

 

 

Go’ onsda’!!!

 

Haj å Goodbaj!


Kommentarer

Kommentera inlägget här:

Namn:
Kom ihåg mig?

E-postadress: (publiceras ej)

URL/Bloggadress:

Kommentar:

Trackback
RSS 2.0