Listen to your heart...

Nu är det fredag igen! Och dags för “Litterära Hörnan”!!!

 

Per Gessles ”lilla” soloprojekt inkl turné i Europa 2009 kom att innehålla ett inhopp av Marie Fredriksson  -  på scenen igen efter hennes sjukdom. Det blev återstarten av Roxette, både på skiva och konsert, med en paketturné genom Europa hösten 2009, ”Night of the Proms”. Stor succé!

 

Detta och de följande turnéerna skriver Sven Lindström, som f ö också skrev boken om fotografen Jan Olofsson, om i boken från 2013, ”Roxette * Den osannolika resan tur och retur”. Boken avslutas med att några riktigt, riktigt stora fans från bl a Brasilien och Ryssland får komma till tals. Snacka om entusiaster, ja rent av nördar!

 

Marie Fredrikssons sjukdomsfall hösten 2002, tumör i huvudet, blev till ett tvärstopp i livet, både för henne och hennes familj, liksom för Per Gessle och Roxette. Efter operationer, med oroligt resultat i första skedet, och efterföljande rehabiliteringar, så låg inte musiken så väl till, men så smått började krafterna återkomma. Marie började som terapi måla tavlor och så småningom började lusten till musiken återvända. Det blev till både utställning och soloplatta, ”The change”!

 

När det 2006 blev aktuellt med en samlingsbox med Roxette spelades 2 nya låtar in, men bandet var fortfarande vilande. Fram till slutet på Pers egen Europa-turné 2009… Därefter återuppstod lite trevande Roxette med nya inspelningar. Framgångsrikt! Sedan följde flera riktigt stora turnéer, både i Europa, Sydamerika och österut. Från febr 2011 till sept 2012 sågs bandet av mer än 1,5 miljon personer i 46 länder!

 

Detta är en intressant bok om hur musiken ger energi och kraft, men också om hur en tumör kan besegras, även om jag begriper att rädslan för återkomst kan finnas kvar. Boken är både läsvärd och lättläst  -  det nördiga slutet, kan ju faktiskt väljas bort, om man tycker det blir för mycket…

 

Midsommaren passerades nyss, men som en liten ”eftersläntare” tycker jag vi lyssnar på Hugo Alfvéns ”Midsommarvaka” från turnén med ”Night of the Proms” i dec 2009. Vakan övergår i Roxette och deras ”Wish I could fly” med skör och vacker sång av Marie.

Från samma konsert kan man bara inte missa Roxette i ”Joyride”. Maffigt komp-band man håller sig med i ”Night of the Proms”-konceptet…

 

 

Go’ freda’!!!

 

Haj å Goodbaj!


Kommentarer

Kommentera inlägget här:

Namn:
Kom ihåg mig?

E-postadress: (publiceras ej)

URL/Bloggadress:

Kommentar:

Trackback
RSS 2.0