Usain yes, I say no, you say stop...

Nu är det torsdag! Och dags för “Litterära Hörnan”!!!

 

”Snabbare än blixten” kallar Usain Bolt sin självbiografi, som kom 2014 på svenska. Bolt berättar om sin uppväxt i Trelawny, Jamaica, där han föddes 1986, sin skolgång och idrottsintresset. Där cricketen och fotbollen snart övergick till friidrott.

 

Energi saknade han inte, men den kunde inte helt enkelt koncentreras till några få saker, som skola och idrott. Ganska snart visade det sig att han besatt en enastående talang för löpning. Han ställde upp i olika lopp för sin skola  -  och vann! Hans tränare försökte få ett system i kombinationen skola och träning, men det visade sig inte helt enkelt.

 

Och inte blev det lättare av tävlingsframgångarna, som kom mer eller mindre ”av sig själv”. Men med stigande ålder blev det dock bättre med förberedelser och träning. I junior-VM 2001 i Ungern tog han sig, 14 år gammal, till semifinal, men det stora genombrottet kom året efter, då han blev juniorvärldsmästare på 200 m. Och så var ”cirkusen igång”!

 

En cirkus som lett till ett antal VM-guld på 100m, 200m och 4x100m, liksom OS-guld på samma sträckor 2008 i Peking och 2012 i London. Kommer det att finnas förutsättningar även för tävlande i VM 2015 i Peking och OS i Rio 2016? Ja, det återstår att se. Bolt stänger i boken inte möjligheterna.

 

Självförtroende ”en masse”, fast ändå inte. Stundtals svämmar skrävlet i boken över, men samtidigt syns en rädsla för att misslyckas. Faderns stundtals ganska hårdhänta uppfostran möter moderns mjukhet   -   ingen enkel blandning, men det gav tydligen framgångar. Samtidigt fick Bolt efter ett tag en mycket bra tränare och en organisation, som styrde upp det hela på ett väldigt bra sätt. Är helt övertygad om att detta givit den långa och framgångsrika karriären för Bolt. Boken om fenomenet Usain Bolt är väl värd att läsa!

 

Visserligen heter Goombay Dance Bands hit ”Sun of Jamaica”, men det är kanske dags att sätta ny text som ”Son of Jamaica”… Det var Hamburg-baserade bandets första listframgång från 1979. Fler skulle följa!

En kul ”löpar-låt”, så här 5 månader före julafton, är Run Rudolph run” med Chuck Berry. Det är en låt med typiskt Berry-riff som han spelade in 1958. En ren fullträff, kan man säga!

 

 

Go’ torsda’!!!

 

Haj å Goodbaj!


Kommentarer

Kommentera inlägget här:

Namn:
Kom ihåg mig?

E-postadress: (publiceras ej)

URL/Bloggadress:

Kommentar:

Trackback
RSS 2.0