We're following the piper...

Nu är det fredag igen! Och dags för “Litterära Hörnan”!!!

 

Såg i avisan att fideikommissaktiebolaget Högestad & Christinehof fått ny VD, Anna Piper, som tar över efter sin bror Fredric, som avlöste sin pappa, Carl, 2008. Fideikommisset instiftades 1747, men omvandlades 1999 till aktiebolag. Som av en händelse råkar tidningsartikeln sammanfalla med att jag nästan samma dag läst ut en bok om kommissets grundare!

 

Med slotten Krageholm och Högestad inom ”min” kommungräns och Christinehof strax utanför, så blev jag direkt nyfiken och fångad av Svante Norrheims bok ”Christina och Carl Piper * En biografi” på biblioteket. Den kom visserligen 2010, men ”olästa nyheter är alltid nyheter”, eller hur?

 

Man har ju alltid hört talas om släkten Piper, framför allt om Christina och Andrarums Alunbruk, som hon drev som ett eget litet samhälle med produktion och försäljning av alun, bostäder till anställda, egna affärer och t o m egna betalningsmedel!

 

Carl Piper var ämbetsman och kom att jobba vid hovet och blev bl a drivande i att myndigförklara en tonårig Karl XII. För Piper ledde detta bl a till han blev närmsta rådgivare till den nye kungen och följde med honom ut i ett antal olika krig. I slaget vid Poltava år 1709 tillfångatogs han dock och kom att leva i rysk fångenskap fram till sin död 1716, 2 år innan kung Karl XII dog.

 

De många utlandsuppdragen för Carl innebar att Christina fick ta det huvudsakliga ansvaret för familjen. Carl blev efter framgångarna i statsarbetet adlad 1679, men betraktades lite som uppkomling. Christina var dock en driftig kvinna, som såg till att barnen blev ingifta i rätt familjer. Hon passade också på att köpa slott och mark från de adliga familjer, som hade svåra ekonomiska bekymmer, men så hade hon också sett till att omge sig med duktiga rådgivare. Agerandet för onekligen tankarna till dagens riskkapitalister… Christina kom att överleva sin make med 36 år och dog, 79 år gammal, på Krageholm 1752.

 

Intressant inblick i liv och politik från sent 1600-tal och in i mitten av 1700-talet. Författaren har varit mån om att berätta om Pipers utifrån dokument, som t ex deras flitiga brevväxling, dagböcker, ämbetsskrivelser, diplomatiska rapporter etc. Dessa har citerats här och där, men mest använts som underlag för berättelsen. Trevlig och spännande bok om en svunnen tid, som trots det, visar sig ha många trådar in i nuet!

 

Idag är det den 6:e juni, dvs Svenska Flaggans dag, som dessutom förvandlats till Sveriges Nationaldag. En av flera kända händelser kan vara att Gustav Eriksson Vasa valdes till kung denna dag 1523. Lars Ekborg är född den 6:e juni, liksom en annan ”brutalhumorist”, Rolf Bengtsson. Den senare kom med den för idag passande (?) singeln ”Ytlänningen” på Polar 1971, men den är ju 43 år gammal…

 

 

Go’ freda’!!!  Go’ Nationaldag!!!

 

Haj å Goodbaj!

 


Kommentarer

Kommentera inlägget här:

Namn:
Kom ihåg mig?

E-postadress: (publiceras ej)

URL/Bloggadress:

Kommentar:

Trackback
RSS 2.0