I am what I am...

Nu är det fredag igen! Och dags för “Litterära Hörnan”!!!

 

”Jag är den jag är” är titeln på Maud Olofssons nyss utkomna bok och titeln stämmer, på gott och ont, väl överens med den bild jag får av henne här.

 

Född 1955 och uppvuxen med mamma, pappa och 2 äldre bröder i Högbyn utanför Örnsköldsvik fick hon tidigt lära sig att ta för sig för att ”synas och höras”. Det blev mycket ”hjälpa till” i hem och gård, men även tid att engagera sig i CUF (Centerns Ungdoms Förbund). Kanske mest för att det gav fler kamrater och ett umgänge, som efterhand, blev till mer av politiska diskussioner. F ö var Mauds pappa och Torbjörn Fälldin nära vänner, så det fanns väl en gnutta politiskt engagemang i ådrorna…

 

Hon hade färgstarka kvinnor i sin närhet och det smittade, liksom arbetet i CUF. Nedläggningar och indragningar skapade ytterligare engagemang för landsbygden, så i slutet på 70-talet blev Maud partiombudsman i Luleå. Hon mötte Rolf, som med tiden skulle bli hennes make. Han hade också en karriär i politiken och blev Sveriges yngsta kommunalråd när han tillträdde i Robertsfors.

 

Livet fortsatte och, för att ta ett hopp i tiden, så blev hon ordförande i centerpartiet 2001. I valet 2006 blev centern del av den borgerliga regering, som tog över efter en socialdemokratisk minoritetsregering. Olofsson blev näringsminister (hon hade på 90-talet jobbat en period på Arbetsmarknadsdepartementet), men även vice statsminister.

Hon var mycket aktiv i att skapa Allians för Sverige med att samla de 4 borgerliga partiledarna hemma hos familjen Olofsson   -   den omtalade badtunnan kom dock ej till användning!

 

Det var ett tufft liv att vara kvinna i den manligt dominerade politiska världen och efter hand började glöden falna, så hösten 2011 lämnade hon rikspolitiken. ”Bättre att avgå själv, än att vänta tills man blir ombedd…”, menade hon.

 

Intressant och läsvärd bok om nutida politik. Kvinnans roll återkommer hon ofta till, inte minst genom att berätta om t ex Göran Perssons ”pikar om vikt och form” på hennes väg till och från talarstolen i riksdagen…

Absolut värt ett besök på biblioteket för denna lättlästa bok!

 

Bokens titel ger direkt tankekoppling till ”Jag är som jag är” ur ”La cage aux folles”, som gjorde jättesuccé på Malmö Stadsteater 1985 med Jan Malmsjö i rollen som Albin/Zaza. Tyvärr tror jag inte det finns rörliga bilder från föreställningen, så håll till godo med sång & musik till stillbilder!

 

Go’ freda’!!!

 

Haj å Goodbaj!


Kommentarer

Kommentera inlägget här:

Namn:
Kom ihåg mig?

E-postadress: (publiceras ej)

URL/Bloggadress:

Kommentar:

Trackback
RSS 2.0