Well the Ukraine girls really knock me out...

Nu är det fredag igen! Och dags för “Litterära Hörnan”!!!

 

Händelserna i Ukraina och Krim på senare tid gör mig både skrämd och överraskad. Inte trodde jag väl, att någon kunde agera mot ett grannland så som Putin i Ryssland gjort och gör. Man gnuggar sig i ögonen och kollar almanackan en gång till   -   jo, det stod 2014, inte t ex 1938! Som av en händelse har jag just läst färdigt en bok, vars berättelse börjar i Ukraina.

 

Det är ingen måtta på eländet i boken ”Med brödet under bröstet” från 2013! Men det är också många, många bevis på människans överlevnadsförmåga. Anna Lindgren berättar om sin väg från Ukraina via Polen, Östtyskland och Västtyskland till Simrishamn och Trelleborg. Hennes familj och fler därtill utvandrade några generationer tillbaka i tiden från Bayern till Ukraina, där yrkeskunnigheten behövdes vid den tiden.

 

I oktober 1936 föds Anna. Den 1 september 1939 anfaller Tyskland Polen och efterhand går de vidare in i Ryssland, vilket leder till bekymmer för den tyskspråkiga gruppen i Ukraina. Detta gör att Annas familj beslutar sig för att fly gåendes med häst och vagn. Därmed inleds en flera år lång prövning av olika slag.

 

Familjen försöker hålla samman, men råkar ut för ett kraftigt bakslag när pappan blir inkallad. På något underligt vis råkar Annas mamma och syskon hamna just väster om det som håller på att bli gränsen mellan Väst- och Östtyskland, medan Anna själv blir kvar i en liten by på östra sidan. Samtidigt har pappan förflyttats till kriget i Italien…

 

Berättelsen fortsätter in i 70-talet med mot- och medgångar och läsaren ledsagas av en flyktkarta för att försöka begripa omfattningen av flykten. Texten är i stort skriven på talspråk, vilket stundtals kan vara lite störande med upprepningar och allt, men samtidigt ger det en trovärdighet och ett djup, som är svårt att inte gripas av. Tänk att människor kan utsätta andra människor för så mycket elände! Och att detta fortsätter att ske på olika håll i världen, även i dessa dagar. Låna & läs!

 

Balalajkan har blivit något av en symbol för Ryssland, men det bedrivs högskolestudier i instrumentet även i Ukraina och så kom jag att tänka på vår svenska balalajkaorkester Södra Bergens Balalajkor. Deras första LP (1971) innehåller en melodi om Ukrainas stora flod, Dnjepr, men så lätt ska det inte vara, så jag valde ”Poljanka”! I en liveinspelning från 2009 med en liten kort inledning av en av orkesterns ”ursprungsgubbar”:

Det är snart 25-årsjubileum av Berlinmurens fall. Och för de tyska rockarna Scorpions stora hit ”Wind of change”, som bandet började skriva 1989 och som handlar om de stora förändringarna i östeuropa och Sovjetunionens upplösning. Låten blev 2005 korad till ”århundradets sång” av ZDF’s tittare!

 

 

Go’ freda’!!!

 

Haj å Goodbaj!


Kommentarer

Kommentera inlägget här:

Namn:
Kom ihåg mig?

E-postadress: (publiceras ej)

URL/Bloggadress:

Kommentar:

Trackback
RSS 2.0