Days of future passed...

Nu är det fredag igen! Och dags för “Litterära Hörnan”!!!

 

Vladimir Putin har lyckats vrida tillbaka klockan rejält i Ryssland. Den demokratiseringsinriktning, som Sovjetunionens sista president Gorbatjov startade så smått på 80-talet, har Putin vridit tillbaka till ren diktatur! Tyvärr har det tagit lång tid för väst att inse detta, om man ens gjort det nu efter alla turerna i Ukraina.

 

Masha Gessen, Moskva-född författare och journalist, beskriver turerna i boken ”Mannen utan ansikte” (2012). Gessen, som bodde i USA på 80-talet, är tillbaka i Moskva och har ett stort kontaktnät, som hon berättar från. Om allt från Putins barndomsår i Leningrad, där han föddes 1952, via skolan och hur han sökte sig till KGB. Karriärdrömmen hoppades på en placering i Västtyskland, men han kom inte längre än till Dresden i Östtyskland…

 

Efter att ha återvänt till Leningrad/Sankt Petersburg blev Putin rådgivare till stadens borgmästare och därmed öppnades möjligheten både till politiken och förmögenheten. Snart bar det av till Moskva och nya befattningar, bl a blev han biträdande chef för Jeltsins stab. Hösten 1999 utsågs Putin till premiärminister under president Jeltsin, men redan året därpå tog han över presidentposten. En post, som man bara fick inneha i 2 perioder, så han fick ”sätta in” Medvedev i 1 period, för att år 2012 återta presidentposten… Demokratiskt, eller hur?

 

Boken innehåller många exempel på hur diktatorn styr och ställer, t o m plutonium används för att ”bli av med” konkurrenter. Sovjetstatens tillgångar, som olje- och gruvföretag, ”fördelas” efter någon sorts princip, som, om den inte passar Putin, leder till domstolsprocesser, fängslande och konkurser. Till sist ”slumpar det sig” att tillgångarna hamnar ”rätt”. Och med pengar kan man ju nå mycket, t ex ett OS…

 

”Humorbefriad psykopat” med uppenbara bekymmer att behärska sig i trängda situationer, bl a i intervjuer och debatter, då skolgårdens knytnävar är nära till användning. Machomannen, som plockar upp arkeologiska fynd ur havet, rider barbröstad och barbacka, brottas med vilda djur, men samtidigt inte drar sig för att stjäla den Super Bowl-ring (med 124 diamanter), som tillhörde New England Patriots ägare Robert Kraft, vid en träff med amerikanska affärsmän då Putin var värd…   Detta är kanske en ganska bra beskrivning av Putin.

 

Halvvägs in i boken kan man konstatera att Putin snabbt passerat ”politikerstadiet” och verkar och agerar mer som en maffiaboss och empatilös diktator, med beordrade giftmord eller ”avlivning” med andra metoder. Flera av de, som inte tycker som Putin, rensas ut i ett rasande tempo på gammalt Sovjet-manér…  Politiker, biografbesökare eller skolbarn  -  ingen skonas! Det är den ”hårda och oresonliga” linjen, som gäller! Samtidigt som Putin snor ihop en skaplig förmögenhet på kanske 40-50 miljarder dollar! Maffia-boss och diktator, som sagt!

 

Boken nästan tigger om att bli läst! Ryssland gick inte alls den demokrativäg, som t ex Tjeckien, Polen m fl. Tveksamt om ordet ”demokrati” ens finns kvar i den ryska ordboken…

 

Att låta allt detta trista gå över i musik känns inte riktigt enkelt. Finns tyvärr inget att fira med rysk kaviar eller mousserande vin, snarare brödet och vodkaflaskan på bordet i ett land med minskande befolkning, bl a beroende på vodkaintaget…  Till slut dök dock Genesis upp! Deras låt ”Land of confusion” från 1986 med åtföljande bilder handlar om det kalla kriget   -   är vi på väg dit igen?

 

 

Go’ freda’!!!

 

Haj å Goodbaj!


Kommentarer

Kommentera inlägget här:

Namn:
Kom ihåg mig?

E-postadress: (publiceras ej)

URL/Bloggadress:

Kommentar:

Trackback
RSS 2.0