Don't forget to remember...

Nu är det fredag igen! Och dags för “Litterära Hörnan”!!!

 

Journalisten, författaren och tidigare medarbetaren vid Sveriges Radio och Sveriges Television, Göran Rosenberg, kom 2012 med boken ”Ett kort uppehåll på vägen från Auschwitz”. Han berättar om sina föräldrars resa från ett av nazisternas förintelseläger via olika arbetsläger till bl a Öreryd  i Sverige.

 

Det är en märklig resa om två unga judiska personer i Lodz i Polen. De och deras familjer tillfångatogs och placerades i läger för att utplånas. Nazisterna hade i slutet på andra världskriget höjt takten på utrotningen av bl a judar. Barn och gamla gasades ihjäl i ett allt högre tempo och de vuxna, som inte i sitt utsvultna tillstånd kunde arbeta i den tyska krigsindustrin, följde samma väg.

 

På underliga vägar hamnade några få av Rosenbergs blivande föräldrars familjer i arbetsläger/fabriker och just i krigsslutskedet i ett nytt läger. Därifrån kom man via Röda Korset i olika skeden med på en resa med nästa station i Sverige, till att börja med i Skåne, Småland, och senare Södertälje (med arbete på Scania-Vabis…).

 

Boken fortsätter med att David och Hala bildar familj, sonen Göran föds 1948 och 5 år senare dottern Lilian. Efter hand har pappan David allt större bekymmer med ”Att inte kunna ta steget från överlevande till fortlevande…”. En väldigt målande beskrivning och det hela leder till… 

 

Ja, mer om det finns i boken, som f ö Göran Rosenberg fick Augustpriset för 2012. Jag hade dock bekymmer med läsningen av denna ”avigt” skrivna bok, författaren har valt en ovanligare berättarform med många ”han som skulle bli min far”-meningar. Det påverkar absolut inte den stundtals förskräckliga berättelsen/historien, men försvårar läsningen.

 

Läs boken! Vi får inte glömma bort allt det fruktansvärda nazismen utförde för mindre än 3 generationer sedan!

 

Till detta väljer jag ”Pojken på månen” från 1995 med musik av Lisa Ekdahl och framförd av Rikard Wolff, som också skrivit texten. Här får vi den i en live-version från ”Allsång på Skansen.

Och så hittade jag Tedeshi Trucks Band live i ett medley av ”Angel from Montgomery” och ”Sugaree” med Susan Tedeshi vid mikrofonen. För mig, som Jethro Tull-diggare, känns det kul med ett tvärflöjtsolo, men Derek Trucks gitarrsolo smälter också väl in!

 

 

Go’ freda’!!!

 

Haj å Goodbaj!


Kommentarer

Kommentera inlägget här:

Namn:
Kom ihåg mig?

E-postadress: (publiceras ej)

URL/Bloggadress:

Kommentar:

Trackback
RSS 2.0