You better stop, look around...

Nu är det fredag igen! Och dags för “Litterära Hörnan”!!!

 

Om jag tänker tillbaka och försöker se min bild av Libyen, så är en av bilderna den kvinnliga vaktstyrka, som ofta syntes tillsammans med och skyddande diktatorn Muammar Khadaffi. Arabvåren 2011 ledde till att diktaturen föll, så ock dess ledare.

 

Franska journalisten Annick Cojean fick som utrikeskorrespondent på Le Monde, tips om en kvinna med en angelägen berättelse om kvinnors liv i Libyen på Khadaffis tid. Intervjun blev inledningen på en ”lång resa” i det land, som av diktatorn beskrivits som ett arabiskt föregångsland där kvinnorna var befriade från harem och slaveri etc.

 

Verkligheten var dock helt, helt annorlunda. För diktatorn fanns kvinnorna där bara för ett enda ändamål   -   sexslavar! Den kvinnliga vaktstyrkan, amazonerna, var en del av hans ”ägodelar”. Han pekade ut och ”plockade” kvinnor, gärna unga tonåringar, vid t ex besök på skolor eller bröllop. Efter att de lockats eller plockats till hans palats blev det provtagning och ett fönsterlöst rum i en mörk kall källare. Diktatorn förgrep sig på och våldtog efter eget behag dag ut och dag in, år ut och år in. ”Stallet” förnyades regelbundet…

 

Det Annick Cojean skriver om i boken, ”Villebråden i Khadaffis harem” (2013), är så fruktansvärt, att det är besvärligt redan att läsa om det. Massor av kvinnor, familjer och släkter fick sina liv förstörda. Några få belönades med guld och resväskor med pengar, men vad hjälpte det? Mot en sexgalning på droger, alkohol och Viagra? Inte helt överensstämmande med vad religionen påbjuder, eller hur?

 

Även fruar till andra länders ledare försökte han locka in i sitt hägn. I sin iver att ernå makt, att söka kontroll över andra. Han led inte brist på fantasi…

 

Detta är nog något av det värsta jag läst om hur en människa kan bete sig! Så förnedrande, elakt och gement! Och ingen kunde stoppa karln på många, många år! Läs! Men var beredd på en obehaglig läsning.

 

Musik till detta hemska? Sorgesånger eller banka-banka? Titeln till Rolling Stones hit från 1966, ”19th nervous breakdown” kan kanske vara något? Här i en liveversion med inledande reklam från tysk (?) TV samma år.

I mars 2011 framträdde ett ”lätt renoverat” Vanilla Fudge i Jimmy Fallon Late Night Show i TV med sin gamla hit från 1967 ”You keep me hangin’ on”. Den minnesgode läsaren av dessa rader vet med en gång att det handlar om Supremes hit från 1966, men Vanilla Fudge gjorde låten lite maffigare och i ett lugnare tempo. På trummor kan vi notera Carmine Appice, som influerat bl a Phil Collins och John Bonham (Led Zeppelin).

 

 

Go’ freda’!!!

 

Haj å Goodbaj!


Kommentarer

Kommentera inlägget här:

Namn:
Kom ihåg mig?

E-postadress: (publiceras ej)

URL/Bloggadress:

Kommentar:

Trackback
RSS 2.0