Här kommer natten...

Nu är det fredag igen! Och dags för “Litterära Hörnan”!!!

 

En av de första artisterna att sjunga rock på svenska var Pugh Rogefeldt och nu har han samlat ihop ”sitt liv” fram till 1973. Boken, ”73 * Från Stora Gatan 51 till Hog Farm”, kom 2013. Det är resan från Gurkstaden Västerås, men inte hela vägen till nuvarande boendet i Gutestaden Visby, så det kommer väl en bok med fortsättningen, antar jag.

 

Vi får följa Pugh i diverse olika band, kampen med ett eget låtskrivande och de första amatörinspelningarna, vars tape skickades runt till olika skivbolag. Anders Burman på Metronome, med bl a Cornelis och Fred i ”stallet”, nappade. Det blev till en singel, men det ledde också vidare till flera nyskrivna låtar.

 

Burman kopplade 1969 ihop Pugh med Jojje Wadenius och Janne Karlsson och ut kom albumet ”Ja, dä ä dä!”, som ”rattades” av Michael B. Tretow! Stor succé med låtar som ”Här kommer natten” och ”Surabaya Johnny”. Vill minnas att albumet även gavs ut i USA   -   på svenska!

 

Pugh, eller Torbjörn som han egentligen heter, fortsätter sedan med turnéer och fler album, men boken avgränsar sig och stannar vid 1973. Då har han hunnit med att, tillsammans med bl a ABBA, bli ett av musikrörelsens hatobjekt. Vänstern kunde ju inte riktigt acceptera, att man tjänade pengar på sin musik, då var man ju kommersiell, som vid den tiden var ett ”skällsord”.

 

Trevligt initiativ att skriva denna bok, men tyvärr blev den lite för ytlig. Det borde funnits mer att berätta, både om uppväxt och musik. Känns lite som att Pugh inte vill ”öppna upp” riktigt och den bilagda 4-låtars CD’n saknar info om inspelningsår, musiker etc. Dessutom känns det lite som ”överblivet” material. Boken är snabbläst, men…

 

”Här kommer natten” fanns med på Pughs första album, men här följer en lite långsammare version med ett lite fylligare sound och inklusive orgel:

När bandet Grymlings bildades 1990 hade bl a Ulf Lundell och Peps Persson tackat nej till medverkan, men “startfältet” var ändå ”helt ok” med bl a Pugh och Mikael Rickfors. Pugh medverkade bara på första albumet, men dyker här upp som gäst på en senare Grymlingskonsert 2005! ”Mitt bästa för dig”, varsågod:

 

 

Go’ freda’!!!

 

Haj å Goodbaj!


Kommentarer

Kommentera inlägget här:

Namn:
Kom ihåg mig?

E-postadress: (publiceras ej)

URL/Bloggadress:

Kommentar:

Trackback
RSS 2.0