I read the news today, oh boy...

Nu är det fredag igen! Och dags för “Litterära Hörnan”!!!

 

En av riksradions mer kända röster, Vladislav Savic, berättar i boken ”En korrespondents bekännelser” (2013) om hur han ”kraschade”. Boken är ett närmast terapeutiskt arbete i att förklara och, på sitt sätt, försvara sitt spelmissbruk.

 

För mig som läsare, är det dock av vikt, att han också berättar om sitt arbete på Sveriges Radio och dess Ekoredaktion. Savic är, som många andra utrikeskorrespondenter, arbetsamma och finns på plats på olika kris- och krigsplatser runt om i världen.

 

Muren i Berlin faller, Balkan exploderar, Sovjet rasar samman, ja överallt där det händer finns journalister på plats för att informera oss om vad som sker. Skeenden, som inte tar hänsyn till födelsedagsfirande eller julaftonslugn  -  journalisten måste packa ihop sig och sin radio- och säkerhetsutrustning och ge sig ut och arbeta. Ibland är det riktigt riskfulla uppdrag  -  och svenska journalister är inte förskonade från hot och risker.

 

”Chefskaruseller” på Sveriges Radio gör dock att Savic, trots idogt arbete, efter hand kommer ”i kläm” och placeras på uppdrag, som inte alltid funkar för honom och familjen. Och Sveriges Radio stöttar inte med ”smidiga lösningar”. Utan att jag ska gå in på alla händelserna, så utbryter kaoset i Savic liv. Egen cancer, pappan går bort, illa hantering på Ekot och, det kanske värsta av allt, ett accelererande spelmissbruk…

 

Savic skriver, att ”Spelberoende personer är ofta skötsamma, lojala…”, men han konstaterar samtidigt att arbetsgivaren har skrivna planer på hur man hanterar missbruk av sprit och droger, men inget om spel. Inget som dyker upp i utvecklingssamtalet med chefen.

 

Radiokarriären slutar med sparken och rättegång. Därtill blir det skilsmässa, svårigheter att få bostad, men han gör allt för att hålla kontakten med sina två döttrar.

 

För mig är bokens behållning när Savic berättar om sina olika uppdrag och rapporter för Ekot, men anar, att för honom är nog spelmissbruket och hans eget ansvar i detta tillsammans med arbetsgivarens och Svenska Spels ansvar och möjligheter det viktiga. Vad tycker du?

 

Musikvärlden är rik på historier om ”gamblers” och jag dyker direkt på ”Casino boogie” med Rolling Stones, hämtad från deras album ”Exile on Main St.” (1972). I mitt tycke är detta ett av bandets bästa album.

Savic berättar I boken at than mest höll sig till Oddset och Lången och då har man knappast nytta av ”Poker face”. Lady Gaga från 2008 i en fantasifull video!

 

 

Go’ freda’!!!

 

Haj å Goodbaj!


Kommentarer

Kommentera inlägget här:

Namn:
Kom ihåg mig?

E-postadress: (publiceras ej)

URL/Bloggadress:

Kommentar:

Trackback
RSS 2.0