Va’ e’ de’ för spår i sanden...

Nu är det fredag igen! Och dags för “Litterära Hörnan”!!!

 

Så här i skrämseltider tänkte jag det skulle passa med en verkligt skrämmande berättelse. Två egyptiska män utvisas från Sverige i december 2001. Inget anmärkningsvärt i sig, men efter hand som ”dimmorna skingras” blir fallet märkligare och märkligare. Lena Sundströms bok, ”Spår”, från 2013 är berättelsen om tre journalisters jakt på vad som egentligen hände.

 

Utvisningen sker från Bromma av amerikaner i overaller och ansiktsmask och med ett amerikanskt flygplan! Transporten sker till Egypten, där männen direkt placeras i fängelse! Och utsätts för tortyr!

 

Hur gick denna utvisning till? Och varför? Tre journalister, som jobbar med ”Kalla fakta” på TV4, börjar 2003 rota i händelserna och finner en mängd märkliga saker. Hur kan det t ex komma sig att amerikaner ”tar över” ett utvisningsärende på svensk mark? Vem godkände det? Vem godkände utvisningen, där hela processen utfördes i racertempo, över huvud taget?

 

Väldigt mycket frågande och letande, mycket skrivande och spanande och en hel del resande. Intervjuer med personer, som inte vill prata speciellt mycket, men även med människor, som gärna berättar vad de sett och hört. Journalisterna försökte följa flygplansrörelser för enskilda plan, bl a N379P, som visade sig vara ett plan amerikanerna använde både här och där för att ”hämta” personer. Men amerikaner på svensk mark? Klarar vi inte själva att sköta utvisningar?

 

Dåvarande statsministern, Göran Persson, gör det väldigt enkelt för sig i senare intervjuer…  Han menar att regeringssammanträdet, som tillkom mycket hastigt för att besluta om utvisningen, visar på att Anna Lindh var föredragande…  Och lägger ansvaret på henne…  Som inte finns kvar och kan bemöta hans påstående…

 

Boken är riktigt spännande. Jag blir fängslad och upprörd av det som hände, även om jag inte kan bedöma själva utvisningen. Båda egyptierna har numera återförenats med sina familjer i Sverige, dock utan att ha fått förklaring eller ursäkt för vad som skedde den där decemberdagen 2001. Boken ”Spår” av Lena Sundström, f ö gift med Bo ”Kasper”, är klart läsvärd!

 

Dagens ”överskrift” är ju från en Peps-låt, men jag hittar den inte på nätet, så det får bli ”Samma lea, snea blues”. Den är ursprungligen från Peps 3:e album, ”Blodsband”, som blev den sista bluesplattan innan reggaen tog över. Här är det dock live från ett TV-program 1987 med ständige trummiskamraten Bosse Skoglund. OBS cymbalattacken efter ca 5:30!!!  Hammondsolot strax innan är också alldeles…

”Och en del andra” är live med Peps från ANC-galan 1985. Intressant nästan 30 år gammal text …

 

 

Go’ freda’ & All Helgona Helg!!!

 

Haj å Goodbaj!


Kommentarer

Kommentera inlägget här:

Namn:
Kom ihåg mig?

E-postadress: (publiceras ej)

URL/Bloggadress:

Kommentar:

Trackback
RSS 2.0