It was 75 years ago...

Här följer del 2 om min läsning av Qaisar Mahmoods bok ”Jakten på svenskheten”:

 

Vid ett besök i Malmö undrar Mahmood över skillnaden mellan Möllevångstorget och Rosengård och kommer fram till, att nedslitna ”Möllan” började locka konstnärer m fl inom kulturen och området blev ”hippt”. Bostadspriserna steg och invandrarna började flytta därifrån, medan butiksägarna fortfarande kunde klara av hyrorna, därmed förblev den dagliga aktiviteten stor och området fortfarande attraktivt. Frågan är vad som händer när butikshyrorna stiger än mer. Kommer ”Möllan” se likadan ut om 10-15 år?

 

Författaren har också noterat att Kävlinge kommun har färre öppet arbetslösa och en högre medelinkomst jämfört med resten av landet, samtidigt som det är ett starkt SD-fäste.

Men vilka är då SD-väljarna? Aftonbladet bad företaget United Minds kartlägga väljarna och de delade in dem i fem kategorier:

 

1.    Kärnväljaren    -   arbetslös ung man 18-30 år, ofta med låg utbildning, sociala problem och öppet främlingsfientlig.

2.    Den missnöjde arbetaren    -   yngre medelålders man med låg utbildning, men högre lön än genomsnittet. Inte ovanligt med egenföretagare i denna grupp. Byggnadsarbetare och hantverkare är också vanliga sysselsättningar. Samhällsproblem skylls ofta på invandringen.

3.    Den förtvivlade   -   övre medelålders män och kvinnor, som ”tycker det var bättre förr”. Dessa väljare har ofta sociala problem och tycker att välfärden inte fungerar.

4.    Invandrarna   -   kristna med utländsk bakgrund och motståndare till islam och muslimer.

5.    Pensionärerna   -   anser att ”invandrarna tar och får allt” utan att göra rätt för sig.

 

SD-väljarna i Kävlinge verkar höra hemma i kategori två: Den missnöjde arbetaren, som har ett arbete, låg utbildning, tjänar bra och ser Malmö med sin mångfald som ett hot. ”Vi har det ju bra som vi har det”, men det är ju egentligen samma sorts skepsis, som om det gällde personer från andra delar av Sverige eller socialfall och knarkare.

 

I SD-debatter hörs ofta ordet ”massinvandring”, dock utan att förklara vad som avses, och att Sverige ska säga nej EU och globaliseringen. Endast 11 % av SD-väljarna känner förtroende för politiken och politiker (!) och bara 16 % har förtroende för samhällsvetenskap och humaniora   -  ca 45 % av övriga väljare känner förtroende för politiken medan ca 50 % har förtroende för samhällsvetenskapen. Dvs medan världen genom ekonomi, media, internet etc etc kommer närmare, så vill SD stänga in Sverige som en ö i en egen liten bubbla.

 

På tal om invandring, så ska vi ju inte glömma bort att 1880 hade Sverige ca 4,6 milj invånare och att under de följande 40 åren utvandrade, dvs invandrade i ett annat land, ca 1,3 milj personer. Detta innebar, att andra länder tog emot runt 28 % av Sveriges befolkning, som p g a hunger, missväxt, arbetslöshet och fattigdom ändå lyckades skrapa ihop pengar till att resa iväg för att starta ett nytt liv!

 

”This land is your land” skrevs av Woody Guthrie 1940 och så här lät den då.

Men den kan också låta så här som när Sharon Jones & Dap-Kings tog sig an den på sitt andra album 2005:

 

 

Fortsättning följer  &  Go’ läsning!!!

 

Haj å Goodbaj!


Kommentarer

Kommentera inlägget här:

Namn:
Kom ihåg mig?

E-postadress: (publiceras ej)

URL/Bloggadress:

Kommentar:

Trackback
RSS 2.0