We can be heroes...

Efter en skön vecka i Albufeira, Portugal, och en mindre skön svensk valdag, så är det fredag igen! Och dags för “Litterära Hörnan”!!!

 

Och vad passar då bättre att berätta om än en bok om Lövestad? Ett av landets bokförlag startade 1997 en bokserie under rubriken ”Resan” där bl a Björn Ranelid bidrog med en bok om Stockholm. År 1999 kom Jacques Werup med sin bok om Färs härad med titeln ”Hemmavid”.

 

Här får vi veta mer om livet i Lövestad, Vanstad m fl byar i Färs härad, norr om Sjöbo. Ett område, som före och under andra världskriget var ett ganska starkt nazistfäste, med, vid den tiden, långtgående planer på att ett läger skulle byggas…

 

Det får vi dock inte veta så mycket om i boken, däremot kan vi bekanta oss med ”Hans röra”, butiken i Lövestad dit folk vallfärdade till på 70- och 80-talet. Köerna var långa till kaffe- och mjölpaketerna och toapappret såldes direkt från den levererande lastbilen…

 

Werup tar också upp generaliseringarna om Sjöbo och Färs. Man pratar t ex om att ”i Klasaröd är alla hembrännare” eller att ”Lövestad är ingen ort, det är en diagnos”.

 

Året innan denna bok kom kunde man läsa, att ”I bara två kommuner sjunker huspriserna. Sjöbo är den ena.” I Sjöbo är man för långt från expansionen i Malmö-Lundområdet och för långt ifrån semesteridyllerna i Kivik och Skillinge   -   Sjöbo är samtidigt både mittemellan och utanför. Men Werup gör vad han kan för bygden och skriver varmt och lockande om sitt Färs härad.

 

Detta är en trevlig bok med kul berättelser om den ohändige stadsbons bekymmer när han flyttar ut på landet. Många nya saker att lära och hjälpande personer att lära känna. Läsvärt!

 

”Local hero” är filmen från 1983 med musik av Dire Straits’ gitarrist/kompositör Mark Knopfler, som efter framgångarna med bandet ville ha en ny utmaning i att göra filmmusik. Här hör vi honom och hans Gibson-gitarr med VOX-förstärkare/-högtalare live i ett TV-framträdande i Montserrat 1997 framföra ”Wild theme”.

 

Med samma sorts gitarrklanger, dock utan Gibson, vill jag gärna slå ett slag för Deetah, född i Chile och uppväxt i Stockholm. Jag är väldigt förtjust i hennes ”Relax” från 1998 och den fick hon bl a sjung i engelska Top of the Pops, varifrån detta klipp är hämtat. Gitarrklangerna är f ö lånade ur ”Why worry” från Dire Straits storsäljande album ”Brothers in arms” (1985).

 

 

Go’ freda’!!!

 

Haj å Goodbaj!


Kommentarer

Kommentera inlägget här:

Namn:
Kom ihåg mig?

E-postadress: (publiceras ej)

URL/Bloggadress:

Kommentar:

Trackback
RSS 2.0