Put another nickel in...

Nu är det fredag igen! Och dags för “Litterära Hörnan”!!!

 

I ”Mitt krig mot Putin” (2015) berättar Bill Browder sin sanna historia om kampen för rättvisa i Ryssland. Det som gör denna bok än mer intressant än andra om Putins styre är, att den i grunden handlar om pengarna, inte politiken!

 

Dock landar pengarna i politiken…  i styrningen av landet…  i korruptionen…  i hoten och våldet…  men ursprunget är pengarna och författarens eget startade företag, som var det första och det största i att investera i Ryssland fram till för ca 10 år sedan.

 

Amerikanen Browders farfar var kommunist och bodde i Ryssland några år. Under åren i Ryssland föddes f ö fadern, strax innan farfadern och familjen återvände till USA. Bill Browder bröt dock familjens kommunistiska trådar genom att ”bli kapitalist” och skaffade sig en master i ekonomi!

 

Jag hade lagt ett antal lappar i boken för att markera viktiga skeenden, men när jag sitter här och försöker sammanfatta, så inser jag att lapparna är för många…  de viktiga och avgörande händelserna är så många, att jag inte på rimligt utrymme klarar ut att skriva om dem. Det som börjar i det lilla formatet växer till en gigantisk kedja, som inkluderar Rysslands ”utdelande” av tillgångar när landet ”brakar samman”. Och vissa lyckas få mer än andra…

 

Och så avslöjar Browder ett avancerat fiffel, där ”tunga namn” är inblandade och så blir det mer och mer politik inblandat. I flera länder inkl Storbritannien! I USA leder det t o m till lagstiftning! Ett citat ur boken: ”Ju mindre man vet om hur korv och lagar kommer till, desto bättre sover man om natten”!

 

Boken är oerhört intressant och lärorik, inte minst i hur diktatorn Putin agerar och regerar. Den är kanske inte alldeles lättläst, men just den ekonomiska infallsvinkeln gör den väl värd att läsa!

 

”Penninggaloppen” av Thore Skogman passar ju egentligen alldeles utmärkt här! Och så hittade jag inspelningen gjord 1997 tillsammans med delar av Europe! Thore goes tunggung!

 

Och så dök den här pigga låten upp! Man blir ju Gripen när man ser och hör ”Viggen”! Nästan så att man vill dra Lansen för den gamla Draken också…   idéerna bara flyger ur en! Nu är det din Tur Thore!

 

 

Go’ freda’!!!

 

Haj å Goodbaj!


Kommentarer

Kommentera inlägget här:

Namn:
Kom ihåg mig?

E-postadress: (publiceras ej)

URL/Bloggadress:

Kommentar:

Trackback
RSS 2.0