The one in the middle...

Nu är det förvisso tisdag, men ändå dags för “Litterära Hörnan”!!!

 

Kanske lite sent att skriva om en bok, som kom redan 2002, men, som jag alltid brukar säga, ”olästa nyheter är nya nyheter”! Journalisterna Petter Karlsson och Jennifer Wegerup berättar om en av Sveriges två största fotbollsprofiler under de senaste 20-25 åren, Sven-Göran Eriksson, i ”Sfinxen från Torsby”. Zlatan Ibrahimovic är väl den andre profilen…

 

Drygt 10 år efter den här boken berättar Svennis själv i en bok sin historia, och då har han hunnit med att lämna England och landslaget. Den upprörande historien hinner bara inledas i denna bok. Författarna har intervjuat en hel del människor kring Svennis, men också studerat tidningar etc.

 

Boken följer tidsaxeln och inleder med Svennis barndom och skolgång. Och så blir det sommarjobb och fotbollen tar större tid, även om framgångarna på planen inte är så stora. Arbete på Försäkringskassan gör att det blir flytt till Karlstad. Spelarkarriären, som inleddes i Torsby IF, avslutas i 27-årsåldern i KB Karlskoga 1975.

 

Två år senare blir han assisterande tränare till Tord Grip i Degerfors IF, men när Grip strax därefter blir assisterande i landslaget, tar Eriksson över. Ytterligare två år senare blir IFK Göteborg hans arbetsgivare och karriären och framgångarna tar fart på allvar.

 

IFK Göteborg vinner allsvenskan och UEFA-cupen 1982! Klubbens dittills största framgång. Och så bär det iväg till Benfica i Portugal. Jag tänker inte dra hela tränarhistorien. Listan över klubbarna och landslagen är gedigen!

Och jag tänker inte ta fram någon lista över ”hans” kvinnor, även den också verkar vara av det längre slaget… 

 

Han var gift med Ann-Christine från Åmål och de har två barn. Nancy och Ulrika m fl tillbringade längre och kortare tid med Svennis, men det svåraste och besvärligaste förhållandet kom han att ha med den engelska pressen. Tabloiderna där jobbade med antingen svart eller vitt, helt utan nyanser och den ”förföljelsen” kom senare att bli slutet på Englandseran, men så långt sträcker sig inte den här boken.

 

Jo, jag gillade att läsa den här boken, dessutom slutar den ju nästan i dur i och med att den sträcker sig fram till 2002, sex år innan han lämnar England. Jag hittade boken på en loppis, men biblioteket bör kunna bidra…

 

Sångaren i Manfred Mann, Paul Jones, skrev den här låten till Keith Relf i Yardbirds, men denne kände sig inte bekväm med texten, så Paul och Manfred Mann spelade själva in den 1965. Och fick en hit! Titeln kan väl passa bra för Svennis också: ”The one in the middle”…

 

Och vad hittade jag på Youtube…? Jo, ännu en wunderschönes übersetzung av ett känt engelskt band! Manfred Mann, liksom Beatles m fl, gjorde en och annan singel på tyska. Här hör vi ”Come tomorrow” från 1964 och som blev ”Pretty baby weine nicht på tyska”:

 

 

Go’ tisda’!!!

 

Haj å Goodbaj!


Kommentarer

Kommentera inlägget här:

Namn:
Kom ihåg mig?

E-postadress: (publiceras ej)

URL/Bloggadress:

Kommentar:

Trackback
RSS 2.0