Nu ska vi vara, nu ska vi vara snälla...

Och jag sjunger hej vilt på…

Nä, jag är inte mutad av Chapman-bolaget, FIFA-Blatter eller någon annan, jag bara gillar klangen i det här instrumentet!

 

Dagens bok är inte alldeles ny. ”Den harmynte humoristen” kom redan 2002, men en oläst bok, är ju alltid som ny, eller hur? Kjell Albin Abrahamsson, välbekant östeuropakorrespondent för Sveriges Radio i många år, har grävt ner sig i historien om och kring en jämte. Abrahamsson är själv jämte, född i Östersund, och fascinerades av historien om chauffören Per Bergdahl, som från 1947 till 1970 körde bussen mellan Alsen och Östersund.

 

År 1911 föddes Bergdahl med flera lyten, som det hette på den tiden. Med kraftigt underbett, kluven överläpp (harmynt) och gomspalt fick han utstå mycken plåga när han kom upp i skolåldern. Han fick snabbt lära sig att försvara sig, först med knytnävarna, men senare med talets hjälp. Han var snabb i tanken och fann snart att med kvicka och dräpande svar, kunde han försvara sig.

 

Bergdahl var tekniskt intresserad och efter diverse olika arbeten, skaffade han sig körkort för buss. Han fick jobb som busschaufför och ”legenden” startade…  Chauffören, ”Ärsn-sjaförn”, gjorde sig känd som en tystlåten och plikttrogen man, men med stundtals en stor dos humor. Det var emellanåt riktigt underhållande att resa med honom.

 

Abrahamsson har intervjuat människor runt Bergdahl, som avled 1983, och letat i gamla tidningslägg och samlat till en riktigt intressant berättelse. Trevligt skriven och med en samling av ”Ärsn-sjaförns” historier i bokens slut, så är boken fängslande och klart läsvärd!

 

När vi nu ändå är i Jämtland, så faller mina orgelgillande musiktankar givetvis på Merit Hemmingson, nyss fyllda 75 år. En av Sveriges riktiga musikanter med sin säregna blandning av svensk folkmusik, jazz och rock  -  musik från hjärtat! Här hör vi henne live från 2015 i bästa Hansson & Karlsson-stil i gamla ”Jämtländsk brudmarsch”:

 

 

Go’ freda’!!!

 

Haj å Goodbaj!

Kommentarer

Kommentera inlägget här:

Namn:
Kom ihåg mig?

E-postadress: (publiceras ej)

URL/Bloggadress:

Kommentar:

Trackback
RSS 2.0