The times they are a-changin’...

Så kom jag då igenom Claes Ericsons bok om ”Oligarkerna” (2011)! Den är visserligen inte alldeles ny, men så fylld av intressant information, att jag hade fullt upp att smälta allt.

 

Detta är sovjet-rysk nutidshistoria, men Ericson har även gått tillbaka i tiden till tsarregimerna för att hjälpa läsaren att förstå ”nuet”. Att beskriva en stats förvandling från tsarism via kommunistisk planekonomi och statskapitalism till någon sorts ”vanlig” kapitalism är inte enkelt.

 

Av alla i boken nämnda oligarker känner jag igen flera namn, inte bara fotbollslagsägare. Ericson delar in de aktiva oligarkerna i nomenklatur- resp entreprenörs-diton, där de förstnämnda har starkare politisk koppling än de senare. Framgångar och ond bråd död blandas. Bristen på lag och ordning, även i finansvärlden, är skriande. Skandalerna är många och når hela vägen in i Kremls innersta kretsar…   även dagens…

 

Boken innehåller också ett antal intressanta citat:

 

”Allt Marx berättade för oss om kommunismen var falskt. Men det visar sig att allt han sa om kapitalismen är sant”, enligt en rysk affärsman.

 

Och general Lebed förklarade apropå utdelningen av statens tillgångar, att ”De som gör en förtjänst är de i toppen. De behåller kringlan för sig själva och ger hålet till folket”…

 

Molotov, Sovjets utrikesminister under närmare 15 år, sa att ”Problemet med fria val är att man inte vet vem som kommer att vinna”…

Sådana ”bekymmer” slipper man ju i en diktatur… som t ex i Ryssland/Sovjetunionen…

 

”Rollistan” i slutet av boken är alldeles förträfflig  -  alla ”kändisar” på ett och samma ställe från Abramovitj till Putin… Det tog lite tid att läsa den här boken, men det var den värd! Hoppas du hittar den på ditt bibliotek!

 

Dagens ”överskrift” är ju en Bob Dylan-låt. Här framförs den vid Kennedy Honor Centers Dylan-hyllning 1997 av Bruce Springsteen med munspelshalsställ och allt! Och texten i ”The times they are a-changin’” hörs!

 

”I was dreaming of the past…” är inledningen på John Lennons “Jealous guy” från “Imagine”-albumet (1971). Om några dagar är det 35 år sedan Lennon sköts till döds   -   galningarna med vapen tycks dock inte minska i antal…   J.L. – R.I.P.

 

 

Go’ freda’!!!

 

Haj å Goodbaj!


Kommentarer

Kommentera inlägget här:

Namn:
Kom ihåg mig?

E-postadress: (publiceras ej)

URL/Bloggadress:

Kommentar:

Trackback
RSS 2.0