They asked me how I knew...

Mina damer och herrar… och Gentlemen… Författaren, akademiledamoten och Österlenboende Klas Östergrens bok från 2009, ”Den sista cigarretten”, hamnade i min ”att-läsa-hög”   -   sagt och nu gjort!

 

Först reagerade jag på, att Östergren stavat ”cigarrett” med två r, så har inte jag lärt mig, men en koll i SAOL gav ”acceptans med hänvisning”. Oavsett, så förändrar det givetvis inte min läsning.

 

Handlingen kretsar mycket kring en person, som i ett skede vill köpa Nils Dardels konstverk ”Den döende dandyn”, som är till salu på en auktionsfirma. Efter köpet vill personen använda tavlan i en egen installation, där verket ska målas över!

 

I budgivningen räcker inte personens ”påse med pengar” till, så han kommer då på att skapa och fotografera en ”egen” döende dandy och sedan använda fotot i installationen i stället. Dandy-bilden skapas med synnerligen tvivelaktiga lösningar och fotograferingen sker.

 

”Skapandemetoden” blir dock avslöjad och bokens ”jag” blir hårt pressad för att ange och berätta mer. Han kan ju rätt gärna inte vara ”likgiltig” för det som hände vid fotograferingen…

 

Boken är väldigt ”ordrik”, om ni förstår vad jag menar. Känns som mer ord än handling, men det är kanske att ta i…  lite… Sorry, men jag har läst bättre böcker av Östergren.

 

Hösten 1994 kom Oasis med sin fjärde singel från debutalbumet ”Definitely maybe”och skulle kunna passa bra med tanke på dagens bok, men det blir kanske för mycket med låttiteln ”Cigarettes & alcohol”? Så jag väljer en av de 3 (!) låtarna på baksidan i stället: Lennon/McCartneys ”I am the walrus” i en liveversion från 1995! Mycket ljud för pengarna!

 

När vi ändå är inne på “rökavdelningen”, så dyker givetvis ”Smoke on the water” upp! Den är från albumet ”Machine head” med Deep Purple (1972) och har ett riktigt ”rökigt” ursprung! Bandet var i Schweiz för att spela in, men tog sig den 4 december 1971 till en konsert med Frank Zappa på Montreux kasino vid Genevesjön. Där avfyrade någon i publiken en signalpistol, vars skott träffade innertaket, brand utbröt, publiken flydde och byggnaden förstördes. Röken från branden drog ut över sjön… och en låttitel var född!

På Youtube hittar jag en inspelning från Öja slott (utanför Ystad) med John Norum, som ”stödgitarrist” (jag var där!!!), men jag hittade också en Deep Purple Mk II återförening från november 1993 med bättre ljud. ”Smoke on the water”!

 

 

Gott Nytt År!!!

 

Haj å Goodbaj!


Kommentarer

Kommentera inlägget här:

Namn:
Kom ihåg mig?

E-postadress: (publiceras ej)

URL/Bloggadress:

Kommentar:

Trackback
RSS 2.0