Smile, though your heart is aching...

Varför är det så få fredagar i veckan? Jag behöver några extra för att komma i fas med mina lästa böcker! Därav denna ”extrautgåva” av “Litterära Hörnan”!!!

 

Luffaren försöker underhålla Döden i en ”rolighetsmatch” varje julafton i en strävan att roa så mycket, att han ”lyckas utverka ett år till”…  och får på så sätt deras gemensamma färd förflyttad i flera år. Men föreställningen misslyckas 1977 och Luffaren lämnar jordelivet på Juldagen det året.

 

Fabio Stassi har lyckats få ihop en intressant historia i ”Luffarens sista dans”, som kom på svenska 2014. Luffaren är Charlie Chaplin!

 

Romanen är, förutom tävlingen mot Döden, upplagd som flera brev till Chaplins yngsta barn, Christopher, född 1962. I dessa brev berättas om hur karriären startade i England. Om alla vedermödorna för att finna sina ”egna figurer” och skapa sin plats i teatervärlden. Detta ledde efterhand till möjligheten att få göra film i USA och där kom de stora framgångarna.

 

Detta är intressant läsning om Charlie Chaplin, även om en riktig biografi säkert varit mer innehållsrik. Jag tycker att boken ger en förenklad, men ändå skaplig, bild av Luffaren, som skådespelare, komiker och regissör. Underhållande och ganska lättläst!

 

Dagens överskrift är inledningen på ”Smile”, en melodi komponerad av Charlie Chaplin till filmen ”Moderna tider” (1936). Texten skrevs av John Turner och Geoffrey Parsons och blev en hit för Nat King Cole 1954. Michael Jackson spelade in låten 1995 för sitt ”HIStory”-album och så här låter den:

 

Charlie Chaplin deltog I Melodifestivalen 1977! Ja, Eva Rydberg sjöng Tomas Ledins låt om Chaplin, förstås… Tio år tidigare fick Chaplin en Englandsetta med ”This is my song” framförd av Petula Clark. Låten var tänkt som instrumental filmmelodi, men Chaplin skrev en text och ”nästan-grannen” Clark spelade in:

 

 

Go’ tisda’!!!

 

Haj å Goodbaj!


Kommentarer

Kommentera inlägget här:

Namn:
Kom ihåg mig?

E-postadress: (publiceras ej)

URL/Bloggadress:

Kommentar:

Trackback
RSS 2.0