Till alla flickor vi har försakat...

Nu är det fredag igen! Och dags för “Litterära Hörnan”!!!

 

När Sir Alex Ferguson sommaren 2013 lämnade jobbet som tränare för Manchester United var det efter en extremt lång och framgångsrik tid med laget. När klubben sparkade Ron Atkinson 1986 värvades Ferguson, som fick och stannade kvar år efter år… 

 

Ferguson, vars bok ”My autobiography” kom 2013, föddes i Glasgow och kom faktiskt att representera skotska landslaget några gånger i slutet på 60-talet. Han avslutade sin spelarkarriär halvvägs in på 70-talet, efter bl a 2 år i Glasgow Rangers, och fick sitt första tränarjobb i skotska East Stirlingshire, som han snart lämnade för St.Mirren, som visserligen låg ett snäpp ner i seriesystemet, men var en större klubb. Där stannade han fram till 1978, då han tog över Aberdeen.

 

I Aberdeen började framgångarna på allvar och landade bl a i vinst i Cupvinnarcupen 1983. Strax därefter blev det en dubbelroll i och med att han även blev tränare för Skottlands landslag.

 

Redan 1985 var Ferguson föreslagen som ny tränare för Liverpool FC, men Kenny Dalglish ”hann före”. I stället blev det Manchester United som lockade Ferguson att lämna Skottland 1986. I United kom han att bli en institution och fick vid sitt 25-årsjubileum en ”egen” läktare på Old Trafford: Sir Alex Ferguson Stand! Engelska drottningen adlade honom redan 1999 och 2012 fick han en staty utanför stadion  -  tydliga tecken på framgångar.

 

Den här boken är en enda lång uppräkning av intressanta och inte intressanta matcher och spelare sedda genom Fergusons ögon… Egna misstag i laghanteringen erkänns…  Och spelare sågas i höjd med fotbollsdobbarna! Henrik Larsson ingav däremot stor respekt  -  Sir Alex gillade både hans inställning och prestation!

 

Boken är värd att lägga tid på, men den ger mer ju mer man vet om engelsk och europeisk fotboll under de senaste 30 åren!

 

Fotboll är ju som musik   -   väldigt engagerande! Och fotboll i musiken finns det många exempel på, alltifrån ”Nackas” sånginsatser till GES’ ”guldgrävande i USA och däremellan massor, dock inte Zlatan! Glenn Hoddle, med en mer än 20-årig karriär som spelare och därefter tränare inkl Englands landslag, gjorde ett inhopp i musikbranschen 1987! Tillsammans med en annan ”fotbollare”, Chris Waddle, gjorde de singeln ”Diamond lights”. Vid den tiden var de lagkamrater i Tottenham och landslaget och lyckades få framgång även med musiken:

 

Ett annat hurtfriskt engelsk inslag är ”Head over heels in love” skriven av Chris Norman, sångaren i Smokie, och Pete Spencer. Låten blev debutsingeln 1979 för en annan engelsk landslagsman, Kevin Keegan, dock med begränsad framgång. Att ha 63 landskamper på sitt CV hjälper inte alltid på tio-i-topp-listan…

 

Go’ freda’!!!

 

Haj å Goodbaj!


Kommentarer

Kommentera inlägget här:

Namn:
Kom ihåg mig?

E-postadress: (publiceras ej)

URL/Bloggadress:

Kommentar:

Trackback
RSS 2.0