Up, up and away...

Nu är det fredag igen! Och dags för “Litterära Hörnan”!!!

 

Prologens nio första sidor i boken ”Flykten över järnridån – En sann historia” är en alldeles briljant sammanfattning av ”efter-krigs-Europa”. Det är nästan så att man önskar att de även fanns i läroböcker etc.

 

Samtidigt är de inledningen till Hans Christian Cars dramatiskt osannolika flykthjälp för flickvännen Isolde från Östberlin i Östtyskland. Paret hade träffats på en tågresa i Europa i april 1965  -  slumpen gjorde, att han var i Östberlin på väg till Prag med en grupp studenter från Utrikespolitiska föreningen, och det råkade finnas en ledig plats i den kupé där Isolde satt. Hon, läkarstuderande från Östberlin, på väg till vänner i Budapest, hade dessutom en platsbiljett över…  Vilket passade Hans Christian perfekt eftersom han inte hade någon…

 

Mötet på tåget varade inte så länge, men blev ändå starten till ”resten av livet”. Kontakterna blev inte så täta, men dock…  och resulterade i att ”kärlek uppstod”. Sextiotalets Östberlin var inringat av muren och övervakat av allt och alla, inte minst av Stasi. Internet var inte särskilt utbyggt…  däremot grannövervakningen…

 

Paret beslutade sig för att försöka få ut Isolde ur DDR, men hur? Köra igenom gränsbommar, simma över gränsfloden, gräva tunnel, ta sig över minfält etc hade redan krävt ett antal offer vid andras flyktförsök. Muren byggdes 1961 för att förhindra att befolkningen flydde, vid en tid då mer än 2000 personer varje dag tog sig över gränsen till väst!

 

Hans Christian och Isolde kom fram till en oprövad flyktmetod  -  flyga! Och att göra det själv utan inblandning! Sagt & gjort! Cars började med att försöka ta flygcertifikat. En utmaning, både arbetsmässigt och ekonomiskt. Samtidigt var man väldigt noggrann med att inte involvera andra personer i det hela. I augusti 1966 var certifikatet för flygning i dagsljus avklarat!

 

Fortsättningen följer i boken, som är väldigt lättläst och dessutom spännande. Tänk att ett totalitärt statsskick som Östtysklands kunde finnas kvar så pass länge i Europa (muren revs november 1989). Och tänk att det inte var längre bort från oss än några timmar på en färja…  Mycket läsvärd bok!

 

”Flygmusik” är inte svårhittad…  Just här passar onekligen ”Learning to fly”, skriven och producerad av Tom Petty och Jeff Lynne. Det blev Tom Pettys första singel från albumet ”Into the great wide open” från 1991 och fick en del listframgångar.

 

John Paul Young föddes I Skottland, men flyttade som tolvåring med familjen till Australien. Han fick sin stora hit, ”Love is in the air”, 1978, men är fortfarande aktiv inom musiken.

 

 

Go’ freda’!!!

 

Haj å Goodbaj!

 


Kommentarer

Kommentera inlägget här:

Namn:
Kom ihåg mig?

E-postadress: (publiceras ej)

URL/Bloggadress:

Kommentar:

Trackback
RSS 2.0