Varför är det ingen is till punschen...

Varför är det så få fredagar i veckan? Jag behöver några extra för att komma i fas med mina lästa böcker! Därav denna ”extrautgåva” av “Litterära Hörnan”!!!

 

Ytterligare en loppisbok/-fynd (?) är Stig Wallgrens bok från 1991 med den långa titeln ”Det är ingen skam att vara pajas - bara man vet om det” med tillägget ”Knäppuppslagsbok” och ”Biografbiografi”. Där har vi i några enkla meningar grundbulten i Stig Wallgrens arbetsliv!

 

Wallgrens töjande och böjande av ord skapade reklamidéerna och schlagertexterna, som kom att bli hans framgångsrecept. Han blev reklamchef och premiärfixare på Svensk Filmindustri (SF) och senare för AB Svenska Ord, men kom också att jobba med Povel Ramels Knäppupprevyer, även tältversionerna. Förutom schlagertexter skrev Wallgren även revytexter.

 

Ständigt i flygande fläng blev det lite si och så med ”familj och sådant”. Sedermera blev träreliefer en väg att lugna ner tempot och koppla av. Även relieferna blev till framgång och t ex ett par altartavlor, som han skapade, kom att pryda kyrkor i Stockholmstrakten.

 

Boken är en intressant inblick i Sveriges tidiga nöjesliv med alla dess vinklar och vrår, men alla dessa ordvitsigheter…  Boken fullkomligt kryllar av dessa och, även om jag principiellt är anhängare till dem, så måste ju inte varenda stycke och mening översållas med dessa vitsigheter…  Här blir det för bra med ”mycke’ vill ha mer”…   Visst, är det något visst med vitsighet, men…

 

När vi nu ändå är inne på ”ordbajseri”, så varför inte lyssna på en av Wallgrens arbetsgivare  -  Povel Ramel! Här i ett medley från TV-programmet ”All Star Festival” (1963) med Lennart Hyland som programledare. Ramel berättar, att den första melodin i detta potpurri skrev han som 17-åring 1939! Vi får också höra en snutt av ”Gräsänklingblues” med min favoritalliterationstextrad: ”…såsom cissusen ser ut…”! Varsågoda:

 

 

Go’ tisda’!!!

 

Haj å Goodbaj!


Kommentarer

Kommentera inlägget här:

Namn:
Kom ihåg mig?

E-postadress: (publiceras ej)

URL/Bloggadress:

Kommentar:

Trackback
RSS 2.0