Happy New Year, Happy New Year...

Tänk att det blir fredagar i år också…  det är ju då det blir “Litterära Hörnan”!!!

 

Blaine Hardens bok om ”Flykten från Läger 14” (2012) är ingen bok man sträckläser, inte jag i varje fall. Inte för att boken är ointressant eller tråkig, utan för att den är så obehaglig!

Boken handlar om Shin Dong-huyk, som föddes 1982 och växte upp i ett arbetsläger i Nordkorea. Till sist lyckades han, som en av få, fly från lägret och ta sig till Kina och ut i frihet.

 

Den 2 januari 2005 rymde Shin och en medfånge, Park. Det blev dock trubbel redan vid elstängslet, som omringade lägret. Park fick kraftiga elstötar och dog hängande på kabeln, detta bidrog dock till att eltråden tyngdes ner så pass mycket att Shin kunde komma igenom och ut.

 

Priset var dock högt. Endast Park hade upplevt ett liv utanför lägret och hade därmed lite kännedom om kartor, landsgränser etc. Shin hade ingen aning med sina få år i skolan, som egentligen inte givit mer kunnande än att det gäller att arbeta och hålla koll på kamraterna, dvs spionera och angiva, för att kanske kunna nå egna fördelar. Ibland kunde belöningen vara några majskorn extra…

 

Lägerlivet var fruktansvärt. Tortyr, pennalism, minimalt med mat, ibland ingen alls, olika former av straff för förseelser, allt styrt med yttersta godtyckligheter. Shin fick se sin mamma och storebror avrättas efter ett försök att rymma. Och för egen del fick han ett finger avhugget som straff efter att ha råkat snubbla under sitt arbete som symaskinsmekaniker…

 

Nordkorea är en kommunistisk diktatur med stark personkult kring ledaren. Det finns mycket att säga om allt det, men jag nöjer mig med att konstatera, att av landets drygt 24 milj invånare, så hålls kanske mer än 200 000 personer i arbets-/fångläger, resten svälter... Det stora antalet fångar beror bl a på att man anser att ett brott mot ”landets idé och ledning” medför straffskyldighet i tre generationer…

 

Boken om denna osannolika värld är absolut läsvärd!

 

Kan vi hoppas, att denna vår krigiska, förföljande, mördande värld kan bli bättre 2015? Låt oss alla få en god och fridsammare fortsättning på livet och omvärlden!

 

Låt oss lyssna på Paul McCartney och hans ”Ebony and ivory”. Tillsammans med Stevie Wonder spelade de in alla instrumenten och sjöng, singeln släpptes, och blev en stor framgång, 1982. Här hör vi dem live i Vita Huset 2010:

 

Go’ freda’!!!

 

Haj å Goodbaj!


Kommentarer

Kommentera inlägget här:

Namn:
Kom ihåg mig?

E-postadress: (publiceras ej)

URL/Bloggadress:

Kommentar:

Trackback
RSS 2.0