…skynda på, nu ska karusellen gå...

Nu är det fredag igen! Och dags för “Litterära Hörnan”!!!

 

Varför flyttades Thomas Qvarsebos byst av Lennart Hyland, som 1995 avtäcktes av Prinsessan Lilian, från sin öppna plats vid Radiohuset till en stängd park 2006? Lars Ragnar Forsberg, journalist och författare, försöker i sin bok ”Hyland * Legenden och hans tid” (2013) reda ut detta och mer därtill. Det visar sig dock inte helt enkelt   -   han får egentligen inget svar på frågan, men läsaren får ”livet som Hyland” på kuppen!

 

Forsberg har intervjuat så många som möjligt av familjen, vännerna, ovännerna och arbetskamraterna till radio- och TV-legenden Lennart Hyland (1919-1993). I flera fall kom pratstunderna i ”sista stund”, men tyvärr, i några fall hann intervjuoffren lämna jordelivet.

 

Hyland var född och uppvuxen i Tranås och redan 13 år gammal sjöng han ”Uti vår hage” i en annan legends, Sven Jerring, radioprogram ”Barnens brevlåda”.  Efter realexamen i Tranås började han jobba på Tranås-Posten, varifrån han drog vidare till Karlskoga och därefter Barometern i Kalmar, där han även börjar göra sportreferat i radion. På fredsdagen, 7 maj 1945, direktsänder han tillsammans med Gunnar Helén från gator och torg i Stockholm.

 

Reportage och rapporter övergår sedermera i egna program, som t ex Karusellen och Hylands hörna i radio och/eller TV. Samtidigt är han ivrig, idog, engagerad och nyskapande sportreporter, dock kanske inte alltid den bästa arbetskamrat man kan tänka sig…

 

Det finns hur mycket som helst att berätta om denna bok, inte minst kopplingen till mitt eget radiosportslyssnande genom åren. Hyland och alla dessa andra härliga referenter, som, ofta med Hyland som lärare, med stor inlevelse berättade om med-/motgångar i olika tävlingar. Boken friskar upp minnena!

 

Tage Erlander och Lennart Hyland lyckades var och en på sitt sätt förändra och modernisera ”efterkrigs-Sverige” fram till slutet av 60-talet, se’n blåste det lite andra vindar… Och Hylands spritproblem blev dessutom allt tydligare…  Boken är mycket läsvärd!!!

 

Listan är lång på artister, som fick sitt genombrott i Hylands program, men först: Han tackade nej till ett besök av The Beatles…  och det ger ju inga pluspoäng! Däremot lyckades han med konststycket att få Siw Malmkvist att sjunga ”Slit och släng” ackompanjerad av Hep Stars! Onekligen en underhållande kombination år 1966…

 

Och titta vad jag hittade! Rap på svenska! ”Orientexpressen” ur Svea Hund på Göta Lejon (1976) med Hasse å Tage, Monica Z, Lena Nyman, Gösta Ekman m fl. En imponerande samling, som med rytm och orytm får tåget att rulla…  Hasse å Tage var f ö gäster i Hylands Hörna 1962 där de bl a pratade om sitt nystartade bolag, AB Svenska Ord.

 

 

Go’ freda’!!!

 

Haj å Goodbaj!


Kommentarer

Kommentera inlägget här:

Namn:
Kom ihåg mig?

E-postadress: (publiceras ej)

URL/Bloggadress:

Kommentar:

Trackback
RSS 2.0