When the music is over...

Nu är det fredag igen! Och dags för “Litterära Hörnan”!!!

 

Sven Lindström har ”grävt” i den skånska musikhistorien igen! Och upp kom boken om ”Olympen” (2014). Betongbyggnaden, som ”blev till” som en del av den stora ökningen av studenter i Lund på 60-talet.

 

Studentantalet tredubblades från 1960 -> 1970 och det saknades boende. Ett nytt studentcentrum, ritat av ”betongfantasten” och arkitekten Bengt Edman, skapades i Lund. Statsminister Erlander tog första spadtaget till Sparta våren 1968.

 

Två år senare invigdes området av Olof Palme. Det innehöll många studentbostäder, men byggnaden för sport hade blivit fel dimensionerad…  Hallen var för liten! Kan det vara samma måttfel, som Sporthallen i Köpingebro, öster om Ystad, drabbades av…?  Olympen på Sparta blev ingen hjälp för handbollsstaden Lund!

 

En svåranvänd betonghall…  till vad? Lösningen hade en 22-årig skånepåg, Stefan Malmström, sedermera mest känd som ”Julius”! Varför inte satsa på konserter? Sagt och gjort! Det blev en lång musikalisk historia i Olympen.

 

I slutet av boken finns en sammanställning över alla besökande artister och grupper från första konserten 6 september 1971 med ”The Incredible String Band” med danska ”Burnin’ Red Ivanhoe” som förband till avslutningen i oktober 2009 med ”Porcupine Tree”.

 

Olympen har gästats av alla från ABBA och Paul McCartney’s Wings till Victor Borge och Sven-Bertil Taube. Visserligen kan jag reta mig på att jag inte tog chansen och körde de få milen till Lund oftare, men det blev i alla fall konserter med Elvis Costello, Kinks och Roxette. Men varför såg jag inte Roxy Music, Ekseption, Jethro Tull, Ten Years After, Procol Harum, Rod Stewart & Faces, Queen, Sparks, Manfred Mann’s Earth Band, Eric Clapton, Chuck Berry…?  Ja, den listan kan jag göra lång…

 

Ett femtontal arrangemang per år blev det fram till 90-talet, då produktionerna blev så pass stora och dyra, att Olympen och dess scen helt enkelt inte räckte till. Därefter blev det ett par tillställningar per år fram till 2009. Och numera har Olympen förvandlats till ett gym!

 

Denna bok är inget litterärt mästerverk, men ett alldeles strålande dokument över alla artister Julius lyckades boka trots konkurrensen från t ex Köpenhamn och Malmö. Dessutom god läsning för kalenderbitare! Och mitt ex är dessutom autograferat av Lindström och Julius… Tackar för det!!!

 

Efter 3 album splittrades den grekiska trion Aphrodites Child 1972 och en av medlemmarna, Vangelis, kom att, tillsammans med Kraftwerk och J M Jarre, bli en av de tongivande i den elektroniska musiken. Sångaren i trion, Demis Roussos, fick stora soloframgångar med sånger som ”Forever and ever” och ”Goodbye my love, goodbye”. Han framträdde på Olympen både 1974 och 1975. Letade på nätet efter bilder på Roussos besök i ”Loffe” Carlssons TV-program, men hittade i stället det här: Live/playback i ”Forever and ever”.

Demis Roussos avled i veckan, 68 år gammal. RIP.

 

 

Go’ freda’!!!

 

Haj å Goodbaj!


Kommentarer

Kommentera inlägget här:

Namn:
Kom ihåg mig?

E-postadress: (publiceras ej)

URL/Bloggadress:

Kommentar:

Trackback
RSS 2.0